ungefär sådär

Detta var en blogg om att ta sig ur den sjuka, ensamma världen en ätstörning isolerar oss i. Den handlade om kamp och strävan att hitta tillbaka till mig. Bara mig! Efter ett år i terapi, många tårar, jäklar-anamma, skratt och insikter har jag äntligen nått mitt mål: friskhet! Pepp, hopp, framsteg, bakslag och idéer!

Mer påsk !

Publicerad 2013-03-30 19:11:33 i Allmänt,

Pappa lekte också påskhare:
Jag har nördat på Zeteo någon timme och fast jag är långt ifrån klar känner jag mig nöjd. Min viljestyrka och självdisciplin kan användas vid rätt genomtråkiga men nödvändiga saker, det är väl det den är bäst till egentligen. 
 
Nu vankas oxfilé med rotfrukter och mumsig sås á la mamma. Till mig puttrar kycklingfiléer i ugnen, det luktar sådär underbart gott som det bara kan göra när man inte lagar maten själv. Och när det är mamma som står i köket. Är ni också sådär speciellt svaga för eran mammas(/pappas) mat?
 
Egentligen tänkte jag sticka ut och springa en liten runda, jag är rastlpös i kroppen. Det känner jag när jag måste sitta still mycket, det där pirrandet i kroppen. Men idag är det inte läge, jag vill inte slita mig från familjen här hemma och det är rätt kallt ute. Ibland finns det helt enkelt inte plats för träning. Jag vet att det säkert passar bättre i veckan någon gång istället.
 
Sambo ringde, han undrade om han skulle slå till på ett våffeljärn för hundra kronor! Hell yeah! Åh, så imorgon när vi båda kommer hem igen vankas det våfflor till kvällsmat... Lycka i smet-form?
 
Kvällen kommer spenderas i min fina familjs närhet!
Vad gör ni ikväll?
Oavsett vad ni gör eller inte gör: se till att ha en bra kväll!

En glad påsk!

Publicerad 2013-03-30 16:04:49 i Allmänt,

Påskharen har som vanligt slagit på stort!
Ett riktigt Emma-ägg här hemma också!
 
Sambos lyckoägg fyllt med Anthon Berg-choklad väntar hemma, hihi, tillsammans med de matchande äggkopparna vi fyndade (jag älskar honom!). 
 
Idag är det påskafton alltså. När jag kikade ut i morse såg jag världens minsta påskkärring (i alla fall i min värld), grannarnas lilla tulta fick följa med stora barnen... Varm känsla i magen, lite nostalgi. Jag minns ett gräsligt förkläde jag helst hade velat ha alla dagar och en stor tekittel som godiskorg. Mammas kajal som fräknar, det där hucklet. Haha, det är länge sedan!
 
Idag har jag försökt plugga, vi har gruppseminarium nästa vecka, men 150 sidor stentorr proposition...eh... Så istället, efter en hög färskpasta med vegetarisk sås och mozzarella (dör den lyckliga matdöden varje gång, mozzarella!!!) traskade jag iväg med storebror till min pappa, hans fru är med i konstrundan. 
 
Kommentarerna haglade, men inte över konsten, nej över mig. "Vad vacker du är!", "åh vad du strålar Emma!", "Herre gud vad du har förändrats". Stelt leende som övergick till att spela Ruzzle med mamma på mobilen. Jag orkar inte det där. Inte av ytligt bekanta. Inte idag. 
 
Så jag gick hem, lyssnade på Ane Brun i det lite grå vädret och njöt av salt havsluft. Fick ett fint sms av sambo, smålog lite hela vägen hem. Stark i kroppen, jag minns när minsta promenad gav mig stickningar och ryck i benen efteråt. Jag har ju förändrats. Jag strålar lite. Men jag vill inte tänka på det nu, bara njuta. 
 
Orden har kommit tillbaka till mitt liv nu, det är skönt. Jag har saknat dem, att kunna tänka klart och sätta ord på känslor. Det är viktigt, i alla fall för mig. 
 
Jag vet att många av er tycker att det här är en jättejobbig högtid. Eller, en av alla jäkla högtider, med tonvis av mat, efterrätter och godis. Jag har känt samma sak! Detta är den första påsken jag inte har oroat mig inför, inser jag nu när jag skriver det här. Inte alls. Mest längtat. Efter rätt saker, det vill säga min familj, god mat, lite choklad, lite sällskapsspel, att traska vid havet, sova hemma hos mamma, läsa en bra bok och ja. Bli lite bortskämd. Få vara lite mindre än vuxen, så som jag ofta känner mig här hemma. Trygg. Älskad. Fin. Bra. Stark. Rolig. Härlig. 
 
Jag vet inte vad ni behöver höra. Men jag vet vad jag själv tyckte om att tänka, inför och under högtider. Med det inte sagt att jag alltid hanterade det bra. Ibland svalt jag, senaste året hetsåt jag. Det är mycket att hantera som ätstörd, med mycket människor och mat omkring sig. Som om det inte är svårt i vanliga fall!!!!
 
Men, några tanke-tips:
- Du behöver inte bevisa någonting inför familj/släkt. Varken svält eller att äta "bra". Gör det som känns bäst för dig.
- När/om du känner dig trygg och stark, utmana dig. 
- När/om du inte känner dig trygg och stark, utmana dig inte för mycket. 
- Räkna inte med samma uppmärksamhet/stöd av familj o.d. under högtider, de har mycket annat att tänka på (rent krasst). Våga dock BE om det när det behövs, de finns ju där för dig hela tiden egentligen!
- Om du har problem med hetsätningar, önska dig något annat än godis! Önska dig något annat istället, du behöver inte ha högar av godis framför näsan bara för att det är påsk. Eller bara mindre. Jag tyckte om stycksaker, då visste jag att det räckte med en eller två av dem. Sedan nog!
- Om det är skitjobbigt med lite motion etc, be någon gå med dig på en liten promenad. Det är bra att ha med någon, dels för att det är trevligt men även för att inte gå för fort/långt eller misshandla sin självkänsla med nedsättande tankar. HA TREVLIGT med någon du tycker om istället!!!
- Ingen mat är FARLIG. Men du måste inte äta det DU tycker är jobbigast. Jag äter (fortfarande, suck) inte potatisgratäng så gärna, om det är vispgrädde i. Jag jobbar på det, men jag vill ha en trevlig påskafton. Det finns annat jag kan äta istället, som inte kommer att skapa jobbiga tankar hos mig. Det är okey! Förklara istället för att plåga dig själv!
- Se till att ha roligt. En ÄS tar ifrån dig så mycket, speciellt gemenskap. Försök sitta med och spela något spel, försök sitta och prata med familjen/vännerna/släkten en stund i alla fall. Jag själv var mästare på att häcka ensam på rummet, vilket var exakt lika tråkigt som det låter. Gå hellre ifrån och vila om du blir trött efteråt, men se till att fylla på det sociala kontakt-kontot! Du är inte en sjukdom, du är en människa!
- Markera om någon börjar kommentera/påpeka/sådant där dumt och onödigt. Det är upp till dig om du vill prata om din sjukdom eller ditt utseende, låt inte andra gå över dina gränser för att du är "snäll". Jag vet att det är jobbigt och svårt, men försök. Det är skönt efteråt och människor brukar förstå rätt snabbt!
 

Med detta hoppas jag att ni har en fiiiiin dag och kväll, 
alla härliga fina läsare!
 
Stora påskkramar
/påskkärringen
 

Påsk, hemma, lång vecka, trygghet, glädje, vänskap, kärlek

Publicerad 2013-03-29 19:10:00 i Allmänt,

Hej alla fina!
Jag har saknat att blogga. Jag har saknat mina ord, mina tankar. Det har inte funnits någon plats för dem, livet har varit så intensivt den senaste veckan!
 
Idag packade jag ihop mitt rum i Malmö, med en liten klump i halsen. Jag har verkligen trivts med mitt liv den senaste veckan, även om jag har saknat sambo har detta verkligen fått mig att inse så många saker:
 
Jag är i stort sett frisk från min ätstörning.
Jag äter, tränar och tar hand om mig för min egen skull.
Jag trivs med andra människor och de trivs med mig.
Jag har många fina vänner, som bryr sig om mig.
Jag kan hantera starka känslor och jag vet att det kommer kännas bättre med tiden.
Jag är attraktiv. 
Jag tycker om att ha ensamtid.
Jag trivs bra med mig själv.
Jag hade kunnat leva detta livet istället, om jag skulle vilja.
 
Jag älskar min sambo.
Vårt förhållande är starkt och vi kan förändra det till ett där vi båda trivs.

Det är svårt att inleda ett seriöst förhållande när den ena är så pass sjuk som jag var när vi träffades. Jag var svag, jag var klängig och behövde mycket. De problem vi har haft har jag själv tacksamt skyllt på ätstörningen. Men det stämmer inte. Nu är jag stark, jag vill leva livet så att jag trivs, jag vågar ställa krav på människor runt omkring mig. Det är klart att det blir svårt för ett förhållande när en person i det förändras mycket på en kort period! 
 
Den senaste veckan har jag tränat med kompisar, druckit öl, fikat, gått promenader i pilen, gått demonstrationståg, sett Hypnotisören och några Veckans brott, gått i skolan, haft en lite magisk lördagkväll/natt, varit på spelningar, haft kollektiv-middagar, fått fina SMS och samtal, rensat tankar, rensat känslor, gråtit massor, skrattat minst lika mycket. Saknat, längtat, älskat. 
 
Det är ju jag igen. Jag känner igen mig själv i den här personen, som lever ett väldigt aktivt men hjärtligt liv. Mina beståndsdelar är vänner, det är upplevelser men också småsaker, så som färsk tortellini, solsken och härlig body lotion. Mycket musik. Stor närvaro i nuet. Roliga saker inplanerade. Gaah, vilken energi! Vilken glädje! Nu har jag ofta dagar där jag känner att jag klarar vad som helst, kan ta mig an vad som helst. Lyckas med det mesta. 
 
Men just nu är jag hemma hos mamma och firar påsk med familjen. Sambo är med sin famij, men det är okey. Jag vet att han saknar mig, lika mycket som jag saknar honom. Och det räcker långt, då behöver man inte vara tillsammans hela tiden. Men man måste känna det. Och det gör jag, nu. 
 
Jag är så glad över fina, stöttande kommentarer här, de där jobbiga kvällarna när ensamheten kommer smygande till den tomma sängen... Det värmer! För här finns också vänner, här på bloggen. 
 
Så från och med nu blir det tätt med inlägg igen. 
Kanske inte bara om ätstörningar, men fråga på, absolut!
Jag vill hjälpa er, om mina erfarenheter kan hjälpa/inspirera.
 
Annars kommer jag fokusera på hur härligt livet kan vara. 
Eller hur jobbigt. 
Kanske en del spöken, som kommer krypandes. 
Lite om träning.
Rätt mycket om känslor och tankar. 
Främst fokus på hur man tar hand om sig själv. 
 
Nu puttrar köttfärsen, storebror är en mästerkock. Spagetti och köttfärssås, så himla gott! Mums! 
Ikväll ska vi leta påskägg (jag vet, inte alls traditionellt, men vafan... Fredagsgodis?). Sedan vet jag inte riktigt. Men det gör ingenting, jag ska mysa med min familj. 
Videoprata med sambo sedan. 
Vara här och nu, med fina fina människor runt omkring mig. 
 
Så, från mig:
 G L A D   P Å S K   A L L A   F I N A !!!!
Ät gott, ta hand om er, mys med andra eller er själva!
Men låt inte hjärnspöken hindra er från att göra saker ni tycker om.
Låt inte en sjukdom förstöra en påsk,
för påsken är en riktigt mysig högtid egentligen. 
N J U T !
 

Livtecken

Publicerad 2013-03-25 07:52:19 i Allmänt,

Jag lever!
Jag svälter inte mig själv,
jag hetsäter inte.
 
Stundvis mår jag riktigt bra tillsammans med vänner. Men resten är en soppa. Riktiga problem, inte matproblem, problem som får mig att sova dåligt och gråta tills jag blir tom. Det är därför jag inte kan skriva så mycket just nu, jag inte skriva tomma ord här. 
 
Jag är bara så jävla ledsen.
Jag är bara så tom just nu.

Södervärn, en torsdag

Publicerad 2013-03-21 17:33:00 i Allmänt,

Åh, vilken dag!
Känslor och humör har hoppat värre än den studsigaste studsbollen. Bråk, tankar och känslor maler inom mig, pockar på min uppmärksamhet. Men jag känner att jag har en större kontroll över dem. De styr inte mig. Mina känslor styr mig inte i till att göra mig själv illa längre. Den rädslan kan jag stryka, mycket högtidligt!
 
En dag i skola, med behandlingssamtal efter lunchen. Puh! Myckte att prata om, mycket att tänka mer på. Precis som det ska vara. Jag känner fortfarande att det ger mig otroligt mycket. För det gäller inte bara att gå upp till en normal vikt. Glöm det. Efter det kom det jobbiga, som jag får göra nu. Se på mitt liv, hur det är och hur jag vill att det ska vara. Hur jag är och hur jag egentligen vill vara. Vem jag egentligen är. 
 
Det låter svårt, eller hur? Men det kommer så naturligt ändå. Egentligen vet man så mycket mer än man kanske tror sig veta. Jag minns hur svårt det var att ens tänka på normalportion, hur säker jag var på att jag inte hade en aning om hur mycket det verkligen var. Det var en ätstörningslögn. För givetvis kan man uppskatta på ett ungefär, ibland lite för lite och ibland lite för mycket. Finjusteringen kommer efter att man har tränat lite! Numera är jag en stolt expert över min kropp faktiskt, även om jag vill förbättra mig ännu mer. Kanske. Eller vill jag det? Nej. Jag vill bli livsexpert istället. Och det kommer nog ta mig hela livet att bli det. Inte mer kropp nu Emma. Jag är så trött på det faktiskt. Så länge allt flyter på, så länge mat är gott/bensin (beroende på vad man får tag på/orkar göra) så är det okey. Fokus är mitt liv. Mitt mående. 
 
För det var det jag saknade så länge, det var det som gjorde mig så fruktansvärt uppgiven. Jag hade inte kontroll på mitt liv, bara maten. Och knappt ens det. Värdelöst!
 
Jag känner att jag har mer kontroll på livet nu. Faktiskt. Jag vet vart jag har mig själv, jag vet hur jag fungerar i de flesta situationerna (okey, började spåna på helt knäpa situationer nu, eh..). Kanske är det därför jag känner mig så fri? Så lycklig? 
 
För jag känner verkligen, äntligen igen!!!!!!!, att jag kan göra vad jag vill. När jag vill. Nästan, såklart. Jag kan bli vad jag vill, allt ordnar sig och allt det där. Det är sant. 
 
Och fast det här är en av de jobbigaste perioderna på lääänge så är det också okey. För "period" betyder ju trots allt en viss bestämd tid. Så länge jag gör mitt bästa av det utifrån min magkänsla så finns det inget mer jag kan göra. Jag klarar mig. 
 
Ja, jag klarar mig! Och inte bara klarar. Jag umgås med fina fina vänner (speciellt bästis, asså åååhh!), jag tränar något kul gympapass då och då, hjärnan är på topp och resten av kroppen också. 
 
Jag är i harmoni med mig själv. Jag tror att speciellt vi som har levt/lever med en ätstörning förstår vilket värde det finns där. Vilken lycka
 
Inte för att jag är så jäkla kul alltid. Just nu sitter jag i en soffa i en tom lägenhet och dricker kaffe, med en skolbok som ska läsas. Fast det är trevligt. Jag trivs med det också. Dessutom känns det lyxigt att veta att det kommer hem fina människor hit om några timmar. Men det är inget måste
 
Imorgon blir det en liten party-night med bästis och E, börjar med middag redan vid fem. På lördag är det släkt som gäller på dagen, på kvällen ska jag ut och äta på restaurang igen med en gammal vän.
 
Det pågår dock en hel del mellan mig och sambo, vilket tär på mig mycket. 
Men jag mår bra. 
Och som jag alltid har intalat mig "det blir bra tillslut"
 

Kladdkaka och bästis till kvällsmat!

Publicerad 2013-03-19 17:44:44 i Allmänt,

Hej alla fina!
Idag vände det äntligen, efter en lunchdate med sambo, fina ord och utebliven snöstorm. Även om jag sov cirka sex timmar och det känns som att en domare har bankat med sin klubba i mitt huvud hela dagen så är jag GLAD. 
 
Så varför inte bara njuta lite av livet? Har precis krängt en stor portion havregrynsgröt, beklagat mig inför en förstående E som klappade mig lite på huvudet, och nu sörplar jag en stor kaffe. Ska traska iväg ut i kylan igen, denna gången hem till bästis. Sedan är det bak-time, kladdkaka med te och mycket tjattrande/mys!!!
 
Jag känner mig älskad.
Jag känner mig trygg.
Jag litar på att livet är bra.
Jag känner att livet är bra. 
 
Och fast kaffet är ljummet sitter jag och ler lite för mig själv i det nu tomma kollektivet, för jag vet att jag kommer ha en bra kväll. Jag tänker inte panika över konstiga mattider, jag vägrar noja inför en sådan här kväll. Egentligen är det ju bara underbart. Härligt. Så jag tänker låta det vara det. 
 
Hoppas ni alla har en fin tisdag, fast lite mindre intensiv!
Hörs senare!

Omställning, tomhet, sorg, kärlek, mummel, trubbel, straffrätt, Malmö, bästis, vänner, saknad

Publicerad 2013-03-18 20:13:48 i Allmänt,

Och jag kan fortsätta hur långt som helst. 
I alla fall: jag har flyttat in i rummet här i Malmö. Allt är egentligen supermysigt, jag invigde rummet med bästis, en flaska vin och italiensk middag. Drack te och pratade med roomiesar till alldeles för sent. Kunde inte somna, tog en copiklon mylan och däckade med en äcklig eftersmak i munnen. Idag, skola. Sambo. Jag saknar honom jättemycket... Lunch med pappa på Wasabi, lite till skola, lite till sambo, innan jag tillsammans med 6 kg skollitteratur åkte tillbaka till Malmö. Blev uppmött på Triangeln av fina E som hjälpte mig att kånka hem "kalaset". Slänga i mig mellis, läsa lite tidning, sedan gympa på Friskis med bästis. Hem. Köttbullskalas, dvs. hemgjorda köttbullar med potatismos, ärtor, brunsås och rårörda lingon. Paltkoma. Sambo svarar inte. 
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva här, fortfarande. Jag lever, jag mår väl helt okey. Maten går i alla fall bra. Det finns inte plats för den ångesten nu, inte de tankarna. Mat kan inte uppta en så stor plats i mitt liv, inte nu.
 
Snart är det lite mys-TV:slöande här, försöker umgås med de andra och kommer på mig själv med att skratta med hela magen då och då. 
 
Jag är bara lite ledsen.

Borta

Publicerad 2013-03-16 17:57:53 i Allmänt,

Hej alla!
 
Är hemma hos mamma nu, med lillebror och lillebrors flickvän.
Allt känns lite rörigt, med tillfälligt boende i Malmö, tankar åt alla håll och kanter. 
Men OTROLIGT fina vänner, 
OTROLIGT fin familj. 
Och styrka. 
 
Jag vill inte gå in för mycket på varför jag ska flytta lite tillfälligt, men jag kan säga att det också är för min skull. Min självständighet, mitt styrkeprov.
Emma, ensam i livet, med skola och vänner. Mycket tid att tänka, mycket tid att fotografera, rita, träffa vänner, träna, läsa, gå promenader, gå ut och dricka lite vin. 
Jag vet inte riktigt. 
Det jag har lust med.
Emma minus ätstörning. 
Bara Emma!
 

Efter tenta-slappande!

Publicerad 2013-03-15 20:48:40 i Allmänt,

Klockan halv sju gick jag upp, 
klockan halv åtta cyklade vi iväg till Matematikhuset och skrev tenta i Processrätt och internationell privaträtt.
Klockan ett lämnade jag in tentan, lite senare anlände vi hem.
 
Den där känslan, av att vara KLAR!
Får passa på att njuta, för på måndag börjar nästa kurs och jag lär som vanlig börja med hundra eskalerande sidor efter mig..! Så en miniflaska mousserande kastades in i frysen, glas packades ner och efter lunchen gick jag och sambo ut i solen. Varsitt glas vin där i solen, varsitt block att skriva lite på. Fast mest låg vi och myste. TIlls det blev för kallt, då travade vi hem igen. Jag fick en impuls och ja, jag följde den. Ända till mataffären, till basilika i kruka, till mozzarella, till färsk svamp. Hjälp vad god mat vi har ätit idag!
 
Om Emma får bestämma: Pasta, med smörstekt svamp, lök och hemgjord broccolipesto, med stora mozzarellabitar och kall, färsk tomat i bitar!
 
Magen sjunger fortfarande "Hallelujah!". Och broccolipest kan vara det bästa jag vet till pasta! 
Recept? You bet!
 
Broccolipesto á la Emma!
 
En stor broccoli, micras och mixas till lite torr smet. 
I med två vitlökar, i med en stor näve valnötter (mums!), i med nästan en hel kruka basilika, släng på olivolja tillsammans med salt, peppar och lite citronsaft: super. Super-duper!

Ackompanjerat med ett glas kallt vitt vin och lite tomarer..! Nu står sambos bananglass igång och vevas i glassmaskinen, hahah, bananer med honung och turkisk yoghurt (+ vanlig yoghurt). Utmattade, två sälar i soffan? Nej det är bara jag och sambo..! ;)
 
Men innan det har vi lekt skattjakt (köpte varsin hemlighet i affären den andra inte fick se, jag ritade en karta till honom med lite ledtrådar och jag fick följa fem lappar för att hitta min). Och så har jag fått lite spö i Backgammon. 
 
Imorgon då? Jag vet inte. Men jag vet att det kommer kännas bra, vi har pratat så mycket om det här. Och dagen imorgon kommer spenderas med mamma, på fotoutställning på Dunkers i Helsingborg och sedan kvällsmys. På söndag är det dags att flytta ner till rummet i Malmö, samt träffa bästis. 
 
Vi tar det som det kommer, helt enkelt. 
För vad kan man annars göra?
Egentligen.
 
 
Hoppas alla ni har en fin fredag och alltså en bra inledning på helgen!!!!
Skickar lite sol till er!

Klockan tio, torsdag

Publicerad 2013-03-14 10:16:00 i Allmänt,

TJOHO!
Hurt-Emma har varit uppe sedan 07:15, för att se Beatrice Ask gardera sig mot Jonas Hassen Khemiris öppna brev. Besviken över hans frånvaro och över en ny konservativ påve räddade jag morgonen genom att baka scones till frukost, som jag och sambo mumsade på tillsammans med smör, ost och fikonmarmelad! För alla er som är matlagningsintresserade kan jag verkligen tipsa om den rosa-rutiga Hälsokokboken:
Och nej, det är inte en bantnings-bok. Det är mer eller mindre klassiska recept, med lita "nyare" råvaror, så som bulgur, quinoa, baljväxter etc. Vanliga normalportioner, inga 30g pasta här inte! Varför stå och slava i köket om man inte ens blir mätt?
 
Nu har vi gått en morgonpromenad ute i frosten, det är så härligt när solen ligger på och det glittrar överallt. Även om minusgrader i mars inte är en personlig favorit så får man väl ta det för vad det är: fin senvinter(/segvinter?)!
 
Idag blir det ett sista pluggryck nu på förmiddagen, sedan ska jag iväg på behandlingssamtal och sedan slappa. Faktiskt. Det är det bästa man kan göra, eftermiddagen innan en tenta. Bara låta kunskapen gro och sedan vila. Släpade oss upp tidigt idag, så att vi kan somna tidigare. Tentan startar klockan åtta imorgon, fem timmar senare är vi klara! En kort runda inom Ica sedan, och bunkra lite bra tenta-snacks.
 
 

Alldeles....alldeles VANLIG!

Publicerad 2013-03-13 20:05:42 i Allmänt,

Det blev en bra dag, trots uppförsbacken tidigare!
Pluggandet har gått bra, det känns lugnt inför tentan (eller, så lugn man nu kan vara?), en liten runda till gymmet med sambo och hans vän. God pasta-lunch, lite mellanmål, massa clementiner och någon chokladbit. Indisk hemlagad mat, mycket kramande. Jag tror att vi båda mer eller mindre medvetet tänker på lördag. 
 
Nu sitter jag i alla fall, mätt och belåten, i den kära gamla soffan. Ansiktsmasken är på, datorn i knät med Jose Gonzalez och sambo som sällskap. Riktiga mys-män, lucky me ;)
 
Livet kan vara så otroligt vanligt, trots allt. Tänker ni också på det ibland? Dagarna som flyter förbi, för att sedan glömmas. Jag ser det inte som en förlust, eller något man ens ska fundera på att sörja. Tänk vad lugna dagar? Att bara må bra hela dagen, göra "vanliga" saker och känna sig trygg. Annars minns man ju dagen som något dåligt, eller hur?
 
Jag tror att jag har lärt mig att se mitt liv mer för vad det är. Jag kanske, utifrån sett, är en helt vanlig "Svensson", men det gör ingenting. För jag är ju jag. Det är någon trotsig tonårsdröm, det där om att vara så jävla annorlunda. Sedan inser man förhoppningsvis att man är det genom att just bara vara sig själv. 
 
Det är ju först när man följer samhällsnormer och mönster, mallar,
som man tappar bort sin egen unikhet!
 
Jag var annorlunda som smal. Människor glodde efter mig, jag fick kommentarer (både positiva och negativa). Uppmärksamhet. Hallelujah. Men det var oftast inte alls roligt. Jag såg de där medlidsamma blickarna, de chockerade, ibland arga. Ibland bara beklagande. Stackars henne, sa de. 
 
Jag vill inte bli känd som ett offer. Jag är ellre en normal frisk kvinna. En normal, lycklig, kvinna. Varför ska någon komma ihåg mig för att jag är så himla smal? När de kan tänka på mig och tänka intressant, rolig, fin, smart, söt osv. Jag har fått ett liv, en chans. Jag vill inte jaga något resten av livet. ag vill inte springa genom livet tills det tar slut och jag inser att jag aldrig hittade det jag alltid sprang efter. 
 
Så, en stolt vanlig tjej i soffan. 
Glad, 
harmonisk (för det mesta)
men framförallt rätt vanlig.
På mitt eget vis.

Trötthet

Publicerad 2013-03-13 11:53:49 i Allmänt,

Ännu en pluggdag,
och tentaångesten börjar infinna sig!
 
Jag accepterar den, det är okey. Flytten på lördag, det är okey. Allt är okey Emma. Du behöver inte låta bli att äta, du behöver inte vräka i dig. Du kan det här, du klarar det här. Du kan andas i de där jävla trekanterna de har lärt dig, du kan ta en atarax om paniken kommer, du kan ligga ner och ta det lugnt ett tag. Du har vänner att ringa, du har en fin familj som alltid finns där, du ska prata med bästis senare idag. Det är okey. Och även om det inte känns okey, så kommer det kännas okey. 
 
Det är inte rätt läge nu Emma att backa tio steg. Det är inte rätt läge att bli sjukare när du behöver vara stark. Det är inte rätt att slå på sig själv när livet känns jobbigt. Du vet ju det egentligen, fina fina Emma. Du vet ju det! Du är ju smart och stark och fin, även om du ibland inte känner det. Tänk på stunderna när du känner det.
 
Och så vidare. Ett tragglande, som håller mig över ytan vissa dagar. Lite mysigt mantra-aktigt. För det hjälper. Snutta lite med sig själv, prata tröstande, uppmanande men förstående. Inte för mycket press. Bara vissa gränser. Man måste våga se vad det är som påverkar ens psyke negativt för att kunna avgöra hur man ska hantera det, eller hur? 
 
Så det gör jag nu. Försöker se klart på saker och ting. 
På mig, på andra. 
Klart och tydligt, tanke handling konsekvens eller hur det nu var.
 
Jag minns faktiskt från allmän psyk i Malmö, hur en sköterska sa det till mig. 
En sådan där klantig sköterska med noll koll på ätstörningar egentligen. 
Men hon sa:
"Du gör handling, konsekvens, tanke.
Men det borde vara tanke handling konsekvens!"

Och det tankemönstret är guld värt!

Mycket plugg, lite tankar

Publicerad 2013-03-12 22:06:26 i Allmänt,

Hej alla fina!
Ex-tentor, morgonpromenad i solen, biobesök och sushiheaven med sambo. Och nu, helt färdig i soffan... Intensiva dagar!
 
Men snart är det fredag, snart är det dags för tentan. Och på lördag flyttar jag ner till Malmö. Det finns en liten klump i halsen, även om det bara rör sig om två veckor. Packa? Nä, inte än?
 
En fin bästis hörde av sig, vi ska leka på söndag i alla fall. Det känns så underbart att vi kommer bo några hundra meter ifrån varandra, gaaaaaah!!! <3
 
Tiden i Malmö ska verkligen ägnas åt MIG! Vad jag vill, vad jag känner, mina tankar och mitt mående. Mycket bästis tid, ja mycket kompis-tid, med de där av mina vänner som jag verkligen trivs med! Träning på friskis, deg-häng i soffan, kaffe-häng i köket med mina "roomies" (dvs, K och E som jag verkligen tycker om). 
 
Men det är klart att det känns jobbigt att lämna "hem" och sambo. Vi har aldrig varit "ifrån" varandra så här länge, och även om vi ses i skolan på dagarna är det verkligen inte samma sak som att vara här hemma tillsammans. Idag firade vi 1,5 år tillsammans..!
 
Fokus ligger i alla fall på tentan på fredag, det är faktiskt lite skönt. Nu ska ett sista pluggryck göras, sedan är det sleepy-time!
 
Hoppas ni har det bra alla, 
jag håller lite koll på era bloggar ;)
 
 

Måndag, måndag

Publicerad 2013-03-11 21:33:29 i Allmänt,

Härliga måndag!
För trots tentaplugg, istid och svullen mage mår jag bra! 
Ja, optimist-Emma är tillbaka!

Kanske var det de fyrtio minuterna på gymmet? Eller vad det Rättegångsbalken, nyutskriven?
Kanske sambo, som har varit topp-mysig? Extrapriset på clementiner?
 
Jag vet aldrig riktigt varför vissa dagar är bra eller dåliga. Men jag förstår att uppskatta de bra! Så mycket mer än innan, eftersom "bra" verkligen är "bra!!!", som i lycklig, som i lugn, som i stark
 
Det var roligt att vara på gymmet idag, jag känner mig redan starkare i kroppen. Fastare liksom! Och jag orkar sträcka på ig på ett helt annat sätt. Skiter i kcal-räknaren på löpbandet, håller mig till mina åtta minuter i takt efter dagsform (allt mellan 7-12 km/h, haha). 
 
Jag förstår inte riktigt varför man ska skämmas över någonting på ett gym, egentligen. Jag har gymmat mycket i mina dagar som frisk också, även om jag gillar mer "händelserika" aktiviteter, så som bollsporter eller gympapass. 
 
Men det där med gym-skammen: Du är på ett gym. Förhoppningsvis får du vara där (dvs, är medlem/betalt inträde). Skit i att stirra dig blind på de där biffarna som skriker lite vid de fria vikterna. Skit i någon tjej som står på löpbandet konstant under hela tiden du är där. Du är ju där för din skull!? DIN tränings skull. Din kropps skull!
 
Det enda man ska tänka på är att ha på bra musik i lurarna, ha lagom motstånd på maskinerna och känna efter. Känns det bra? Inte? Jo? Tyngre? Ta bort lite?
 
Jag känner mig snygg i träningskläder. Även om magen är lite mjuk, eller som idag, svullen. Skitsamma. Så är det ju för alla ibland? För egentligen är ju gymträning OTROOOOOOLIGT individuell. Finns det något mer individuellt? Jag är bombsäker på att ingen står och kontrollerar hur mycket jag tar i den maskinen, om det står 2 eller 5kg på mina hantlar. Så länge jag inte står och tar i som en galning, med krokig rygg, så kommer nog ingen säga något. Kanske inte ens då, med tanke på att vissa gör så (stackars ryggar!!!).
 
Summa sumarum: skit i de andra! Fokusera på DIN träning, DIN kropp. Gå inte på äs:ens jämförelsetabeller, fokusera på din bra musik och kör så länge det känns bra. Det är helt okey att träna i en kvart. Det är okey att träna i fyrtio minuter, en timme, what ever. Så länge man gör det av rätt anledning och sätter gränserna efter sitt mående. 
 
Sedan är det viktigt att äta ordentligt, före och efter. Låter det inte lite bekant? ;)
 
Och med tanke på gårdagens lunchinlägg, kändes kvällsmaten här hemma lite komisk, hehe:
De där bröden är bra till mycket helt enkelt! Här med kryddig köttfärssås, majs, paprika och toppat med ost, in i ugnen sisådär fem minuter tills osten har smält lite och sedan: MUMS!
 
Nu ska jag verkligen försöka hitta liiiiiiite mer pluggenergi (det känns omöjligt) och sedan småmysa framför TV:n. 
 
Stora stora kramar till er alla!

En mysig kväll och bra lunch-recept!

Publicerad 2013-03-10 21:24:50 i Allmänt,

Minus snö och istid (wtf?!?!) var det sååå mysigt att traska in till storebror, en snabb sväng inom Malmborgs och sedan laga spagetti med köttfärssås. Tänk er färskpasta och köttfärssåsen från himlen (storebrors hemliga recept). 
 
Men lunchen då? Jag är lite kass på matbilder just nu, men jag VET att många där ute äter lite för fjuttiga luncher vilket resulterar i kvällssug istället. Mina bästa tips är: våga kolhydrater och fett! Faktiskt. Det kan vara långsiktiga mål, men det är faktiskt det enda som hjälper mot ologiska sug runt åtta/nio på kvällen. Jag tycker personligen, numera, att pasta är det bästa att äta till lunch om jag känner mig sådär smöhungrig en dag. Men det var alldeles för läskigt för att jag skulle våga äta det i början, så istället testade jag andra mindre laddade saker. Fullkornsbulgur, cous-cous, potatis, ris? Vad känns minst obehagligt? Testa! Börja någonstans, inte mitt i backen!
 
Just nu har jag världens sug efter falafel/kycklingkebab mest hela tiden, jag har missat det i fyra år (gaaah?!). Men hemmagjord är billigare och nääästan lika god!
 
 
Så, ett stort bröd (jag köpte libanesiskt tunnbröd, vad det nu heter, på Netto. Tänk dubbelt så stort och tjäckt som ett tacobröd?), stek en kycklingfile slizead med grillkrydda (den lata kockans bästa vän...), blanda turkisk yoghurt med vitlök, salt, peppar och lite stark sås (typ tacosås?). Sallad, tomat, gurka och lök efter behag, smäll på allt på brödet, vik ihop så gott det går (har insett att mitt ögonmått suger, haha) och hugg in!
 
Mumsigt, gott och enkelt!
 
Nu sitter jag med några chokladpraliner i soffan och knapprar som vanligt, äter clementiner och åhh! Söndagskvällar!

Alltid en bra människa, om än ej kändis

Publicerad 2013-03-10 13:08:00 i Allmänt,

Ni vet nog vad jag talar om, mina kära läsare.
Det där som kallas känslohantering.
Det där som yttrar sig genom rastlöshet, kontrollbehov, panikattacker, självskadebeteenden.
Att slå på sig själv, när livet inte blir så som man vill.
 
Är det därför så många av oss är fantastiska, smarta fina människor?
För att vi har haft så mycket förväntningar och ambitioner?
För att vi är självkritiska i alla situationer och tar stort ansvar för våra egna beteenden?
Är det för att vi växer upp med bekräftelse genom prestationer, 
är det för att vi är fyllda av möjligheter?
Egentligen.
 
Är du den där ansvarsfulla medlare?
Som dömer dina egna tillkortakommanden hårdare än andras?
Som gör allt för många som inte gör något för dig?
 
Vakna!
 
Jag har mer och mer insett hur jag beter mig och det är smärtsamt att tydliggöra mönster man följt länge. För det ser inte bra ut. Jag tror att en ätstörning ofta är en kombination av ens egna känslor men också ens eget beteende, vilket påverkar bilden av en själv. Mitt värde satt i handlingar, andras uppfattning av mig och min egen bild som definierades mycket genom de två första faktorerna. Bättre, alltid bra nog. Sträva, bli bättre!

Skit i det. Släpp det. Döm dig själv efter din egen måttstock, ha samma syn på dig själv som en nära vän. Vi växer upp i en värld där man ska lyckas med karriär, familj, utseende, personlighet, allt allt allt finns det lyckliga exempel på som pumpas ut i form av tidningsreportage, TV-prgram, vänner, vänners vänner, skola, allmänna åsikter osv. Det finns överallt, kort sagt. Vi växer upp med tydligt avgjorda normer över hur en lyckad människa är. För vilket barn som svarar i en kompis-bok att man vill bli "kändis" vet vad det innebär? Egentligen. Mer än att andra människor vet vem du är, att du är en lyckad "glammig" person. Jag tror att ni kan komma på hur många exempel som helst själva. 
 
Lycka kommer vi aldrig att hitta genom andras syn på oss. Och när vi inser det blir vi nog bara ännu olyckligare. När jag var liten tänkte jag ofta på människor som lera, en klump man kunde forma lite hur som helst. Tabula rasa och allt det där. Men om alla vill ha en vas, fast du trivs bäst som en temugg? Och så står du där inne i ugnen och bränns, fast i en form du inte vill ha?
 
Man behöver inte allt det där. Det är idealiserade bilder, det är mycket skitsnack. Så mycket yta. Linda Lampenius är ett bra exempel på en utåt sett lyckad människa som egentligen var enormt ensam och väldigt sjuk. Bakom ytan. Det finns säkert tusentals andra. 
 
Vi ska inte sätta mål efter vad andra kommer tycka. Eller tänka. Eller se, när de ser på oss. Skit i det med! Det svåraste är väl inte att veta vad andra tycker, det talas det ändå så mycket om överallt. Vad tycker du? Vad vill du? Hur mår du? Hur påverkar du ditt mående?
 
Man behöver inte "lyckas" för att man har potentialen att göra det. Jag behöver inte bli medlem i Mensa för att jag är bra på matte. Jag behöver inte bli publicerad författarinna för att jag tycker om att skriva. Det är inte steg två som är viktigt, allmänhetens bekräftelse, utan steg ett är det värdefulla: varför jag gör det. Varför du gör någonting. 
 
Man behöver inte förverkliga allmänhetens drömmar, kort sagt. Inte heller uppfylla deras mallar för "lyckad människa". 
 
För jag vet nu, tjugotvå år efter att lerklumpen Emma kom till världen, att jag inte vill vara en vas. Eller en tekopp. Bara mig. Så jag drejar på, letar former jag trivs med. Duttar lite, börjar om med vissa delar. Det är lite spännande att se vad det kommer bli. 
 
Jag är inte avundsjuk på "lyckade människor".
Men jag är avundsjuk på LYCKLIGA människor!

Ni vet, de där som strålar lite? Som ler med hela kroppen. Harmonin som ligger över dem. Tilltron till sig själva, tillförsikten inför framtiden. Trygga människor, som lever efter egna måttstockar. Det eftersträvar jag! Där finns inga generella mått. Inga generella riktlinjer. Bara individuella. Jag måste våga känna efter hur jag är, hur jag vill vara, vad jag mår bra av. 
 
Och jag vet att detta är ständigt återkommande ord och tankegångar här på min blogg.
Men finns det något viktigare, egentligen?
Vad kan vara viktigare än att göra sig själv lycklig?

En lördag

Publicerad 2013-03-09 18:04:45 i Allmänt,

Jag är så himla glad över att min bästis finns.
Ett telefonsamtal bort finns världens finaste människa, 
som jag verkligen hör hur glad hon är över att jag ringer, 
det hörs på hennes "heeeej!!!!"

Allt känns lite tomt och jobbigt, det är svårt att veta att tuffa saker är på gång. Ibland vill jag bara lägga mig ner på golvet och inte orka mer. Faktiskt. Tänk vad skönt det hade varit. Ni vet, som tvååringar i mataffären?
"Jaaaaaag viiiiiillllllll *hulk hulk* iiiiinte mer!!!!!!!"

Kruxet är att jag är tjugåtvå år, ser mig själv utifrån med en knastertorr röst alltför ofta och dessutom: vem ska plocka upp mig från golvet? Det finns inga supermänniskor som orkar kånka runt på oss. Hur mycket jag än önskar det ibland, att någon bara lyfta upp mig i sitt knä, torkade tårarna och frågade "var gör det ont lilla gumman?"
 
Det finns väldigt starka och bra människor, däremot. Min bästis är en av dem. Min mamma med, storebror och sambo också. Men de kan inte rädda mig, de har en relation till mig (vänskap/familje/kärleks) där jag måste stå för en del energi. Faktiskt. Jag var nog dödstråkig att umgås med när jag var sjuk, allt handlade om mat, min kropp, konstiga tider, noja, dåligt mående osv. Eller ingenting. Tystnad. 
 
Ändå känner jag ingen press mina närmsta. Att vara något annat, eller vara mer än jag orkar. Däremot finns det fortfarande bekanta jag får den känslan av. Ni vet, lite som clownerna på cirkus när de springer in i och publiken håller andan, redo att skratta. Jag vill inte vara en hårt sminkad clown på en trapets. Och när jag ramlar är det inte för att roa, det gör ont. 
 
Jag vet inte riktigt vart jag vill komma. Bara att jag umgicks några timmar med en bekant innan idag och fick den där känslan. Om jag inte är rolig kommer hon tycka att jag är tråkig. Hemskt. Vedervärdigt. Ursäktade mig och smet hem istället. Usch. Personen ifråga verkade inte förstå någonting och frågade om jag inte ville komma och se Melodifestivalen med dem ikväll. Urm.
 
Nu sitter jag ensam hemma, efter att ha varit och handlat med storebror. Ett glas vin, nya reajeans på mig (gaah, fantastiskt sköna!!!), och känner mig rätt ensam. Inte obehagligt. Men mentalt. 
 
Känner ni också så?
Det är inte logiskt. Jag har precis skrivit om bästis, min bror. Sambo kommer hem snart. Men jag har nog alltid känt mig lite ensam. Ordnierades med "du tänker för mycket, på konstiga saker". En drömmare. Och nu när huvudet är helt igång igen så visst, då kommer tankarna. Om världen. Om människor. Om våra liv. Om våra mönster. Om våra "måsten" och "borden". Ifrågasättande. Sorgsenhet. MEN även mycket glädje
 
Kanske är det detta jag vill få fram med ett flummigt inlägg?
Att det är inte så farligt att vara levande som man kanske tror, som sjuk. Jag slutade döva alla starka känslor genom svält och hetätningar. Nu sitter jag med dem i soffan istället, alla mina tankar och drömmar. Så  ensam är jag ju inte. Bilder och ord kommer alltid att flasha förbi i mitt huvud, nu som frisk. För sådan är jag. Jag tänker mycket. Men det är okey. För sådan är jag. Det är, nu när jag känner efter, faktiskt lite hemtrevligt. Att bara kunna sitta avslappnat med sig själv och tänka. På allt möjligt. Det behöver ju inte vara dåligt, och det är verkligen inte kcal, vikt och andra onödiga siffror jag behöver lägga energi på längre. 
Bara mig.
 

Att ta tag i problemen

Publicerad 2013-03-08 20:11:00 i Allmänt,

Ibland får man bara rulla upp ärmarna,
och ta itu med saker.
 
Våga se dem för vad de är, istället för att stagnera i dåligt mående, frossa i det och låta saker bero.
 
Ja, det är precis vad jag har gjort de senaste dagarna. För det är ju dags att må bra, det är dags att leva. Det finns en stark röst inom mig, som har växt sig just stark nu under hösten. En röst jag har lärt mig att lyssna på, som leder mig framåt och inte rakt bakåt. 
 
Därför hetsäter jag inte ikväll. Det är inte mitt fel att livet inte är perfekt mest hela tiden. Därför har jag inte låtit bli att äta eller skurit ner på normala portioner. För det är inte min kropp eller mat som ställer till det. Det är inte där problemen är, jag måste däremot se till att ta hand om mig själv extra mycket för att orka ta tag i det "dåliga" och våga se att det kommer bli bra. Inte bara bättre, det kommer bli bra!
 
Jag och sambo har en dålig period, och nästa lördag kommer jag tillfälligt att bo hos några vänner i Malmö istället. Två veckor. En paus från dåliga vardags-hjulspår och för att se saker klarare. De bra sakerna!
 
Idag mår jag bättre. Jag har varit på behandlingssamtal och ååhh vad jag tycker om min behandlare! Stark, stöttande, ifrågasättande, klarsynt, krass, uppmuntande, ja allt i en härlig mix. Utan henne hade jag aldrig kommit så långt som jag faktiskt har. Jag är  lycklig över att vara berättigad till den vård jag får nu!
 
Nu då? Nu är det fredagskväll, det finns lite naturgodis inhandlat och *trumvirvel* lite tiramisu-glass (låter inte det gott så vad?). Bitter moon ska snart sättas igång, med en egengjord enorm kycklingwrap i magen (mums!). 
 
Så kramande med sambo, film och mums.
Bra magkänsla.
 
Jag tänker aldrig tappa bort mig själv igen. 
Därför känner jag mig så in i helvete stark! 
 
Kom ihåg det: om ni vet var ni har er själva och tar hand om era fysiska behov,
har ni SÅ mycket bättre förutsättningar att påverka de psykiska bekymren! 
 
 

Tillbaka till verkligheten

Publicerad 2013-03-07 13:40:59 i Allmänt,

Ja, lite så känns det.
Mycket skola, lite matångest, tjafs med sambo. Tungt, axlarna är förvandlade till muskelknutor. Det blåser kallt ute och föreläsningarna är tråkiga. 
 
Nu ska vi strax iväg till kursens sista föreläsning, sedan är det tenta nästa fredag. Imorgon kl 09 är det behandlingssamtal, idag efter föreläsningen ska jag träffa en kär gammal vän K och fika på stenugnsbageriet. Det känns som ett annat liv, när jag hängde där nästan dagligen. 
 
Hittade mina zopiklon igår. Dagar som denna saknar jag mina tabletter faktiskt, saknar känslan av avstängdhet där jag bara kunde fokusera på annat än jobbiga känslor. Jag vet inte vad jag ska göra med dem! Ligger ett hetssug i bakhuvudet, men tanken på mängderna godis etc. gör mig illamående. Det är nog mer avstängdheten som lockar, vilket är skönt att inse. Min kropp mår ju bra i alla fall. Skönt att någon del av mig gör det. 
 
En stor lycka i livet är mina fina fina älskade vänner! Både i verkligheten och här genom bloggen. Det är fantastiskt att få ett gulligt sms, ett samtal, en kram, en blick. De får mig att känna mig älskad. Bara för precis den jag är. 
 
Så jag orkar, fanimej att jag orkar. Det blir bättre igen, eller hur? Tjafs löser sig, skolan går upp och ner, muskelknutor kan masseras bort. Så länge jag vet vart jag har mig själv kan ingenting knäcka mig. Och jag litar på mig själv. Jag vet att jag kan göra det. 
 
Perioder som denna drar jag mig lite för att blogga, dels vill jag inte lämna ut något om sambo, dels vill jag inte tynga bloggen och genom den er med negativa känslor och tankar. Sedan kom jag att tänka på de gånger jag har mått dåligt och sedan läst om andra som också mår dåligt. Det är ju skönt ibland att känna och tänka "Jag är ju inte ensam! Det är inte bara jag som känner såhär ibland!". 
 
Jag hoppas ni förstår,
och har en riktigt fin torsdag !!!

Världens mysigaste bästis and it's getting on!

Publicerad 2013-03-05 16:34:54 i Allmänt,

Heeeej!
Jag är en kass bloggerska just nu. Men jag gör så himla mycket hela tiden, det är fantastiskt. Ni vet de där perioderna man känner sig så full av liv? Sprudlande. Vibbrerande. Och nej, jag har inte börjat knarka (om inte mörka elefantkolor räknas?). 
 
Igår kväll var verkligen supermysigt! Först hämta bästis på stationen, inom Systemet och köpa med en liten vinflaska, med vilken vi gick till en bänk på Stortorget och satt i solen. Pratade, skrattade, pratade. Ett berg sushi senare och gratis kaffe (tack till killarna som jobbade!), Candy People för lite proviant inför biobesöket. Filmen fick oss båda lite illamående och förbryllade (Paradise: liebe) men vi skildes åt vid halv elva med mycket kramande. Om jag fick önska en sak så hade det varit att bo närmre bästis. Eller nej, kanske inte om jag bara fick önska en sak. Men ja..!
 
När jag kom hem var sambo på väg mot sängen, jag satte mig på balkongen och rökte (jag har inte slutat). Såg någon av er stjärnhimlen igår? Den var i alla fall fantastisk. Och jag kände all vänskapskärlek inom mig, jag stod där och såg på alla vackra stjärnor. Viskade "du är stark Emma. Du är så jävla stark. Tänk att du lever precis är och nu, just idag!". Jag kände mig så lätt om hjärtat när jag somnade i sambos famn. Lycklig!
 
Idag har varit föreläsningarnas dag, vi skulle egentligen ha gått 8-10, 12-14, 16-18 men sambo och jag stack hem nu innan den sista. Innan det hann vi med en sen lunch ute i solen (falafel+kycklingkebab) och lite strosande längs Lilla Fiskargatan. Det märks att det är vår nu!
 
Strax ska jag börja ta mig mot bussen, ikväll ska jag och A hänga hemma hos henne och ha en riktig sleep-over!!! Sjukt nostalgiskt och helt underbart ;) Jag har packat ner massa godis från igår, en flaska vin, ansiktsmasker och myskläder. Gaaah, vad jag längtar!
 
Imorgon är det lite föreläsningar, mellan 10-12 och 14-16, däremellan meningslöst grupparbete inför det sista seminariet för denna terminen. Tenta nästa fredag..! Men det struntar jag i ett tag till, istället ska jag åka till Malmö och avnjuta gamla goa vänners sällskap och Tex-mex:middag (vad det nu innebär, tacos/burritos?). 
 
Det här livet kunde jag aldrig ha haft innan. Jag har inte haft så mycket roliga saker inplanerade på flera år. Och inte har jag njutit av de få saker jag släpat mig iväg på heller, det var för mycket nojande. Nu kan jag. Nu vill jag. Och det är bra så. Jag behöver inte vara bitter. För det finns kvar, här nu när jag orkar. Det enda jag lovar mig själv är att det kan vara så här för alltid från och med nu.
 
 
Aldrig mer tillbaka till ensamheten!!!
Aldrig mer tillbaka till sjukdom och undervikt!!!

För även om jag vägde 25 kg mindre så har jag inte känt mig lika lätt som jag gör nu. Jag orkar ju göra saker. Jag orkar röra min kropp, jag behöver inte ens tänka så mycket innan. Vill jag ta en promenad så gör jag det och njuter av den. Vill jag inte det så stannar jag hemma och njuter av det. Mer och mer frihet, så här kände jag det inte för två månader sedan. Jag tror det var bra för mig att ha influensa en vecka, det var mycket stillasittande:träning där!
 
Hoppas ni har fått en riktigt bra start på veckan ni också, 
och att det fortsätter så!
 
Och kom ihåg: man är starkare än man tror! 
Så börja tro på det istället!

En helkväll!

Publicerad 2013-03-04 16:29:18 i Allmänt,

Eller, en heldag kanske?
Efter en lång vilsam helg med fantastiska mamma, lillebror med flickvän och god mat (+ godis) är det SÅ skönt med måndag, sol och *trumvirvel* bästisdag! 
 
Ja, det är sant. Idag väntar restaurangbesök och sedan bio, det ska bli så HIMLA roligt!!!
 
Bästis födelsedagspresent, hon vet ingenting och jag vet att hon inte kommer hinna läsa det här nu, för vi ska ses om en halvtimme här i Lund. Längtat ihjäl mig, jag är sämst på hemligheter (även om jag älskar dem). 
 
Efter fyra timmar i skolan, plus storhandling är jag rätt mör, men samtidigt: det här är bara en avslappnande, kul kväll. Jag brukade vara så orolig och rädd innan jag drog mig ut på sådana här saker att det förtog allt det roliga i det. Till och med tillsammans med älskade, fina människor. Tänk vilket (o-)liv jag hade...
 
Så, nu ska jag smäcka på mig varma kläder, dra i lite hårvax och sedan är det iväg!
Hörs ikväll när jag är hemma igen..!
<3
 

En lång dag och sjuka beteenden

Publicerad 2013-03-02 19:46:12 i Allmänt,

Hej alla fina!
Det har varit en lååång dag med mycket tankar och känslor. Mycket kärlek, från vänner och familj i alla fall. Veckans obehag börjar luckras upp och jag ser mig själv igen. Den där fina, fantastiska personen jag egentligen är ;) 
 
Det har, som ni vet, varit tungt ett tag. Men jag känner min egen styrka nu, jag känner att jag har kraften att vända i tid. Ta kontroll över mitt mående, ta mig från "dåligt" till "bättre". Jag kan. Jag vet. Jag är så mycket starkare nu!
 
Och jag kan klara mig ensam, jag kan klara mig med andra. Jag börjar veta vart jag har mig själv, i fler och fler situationer. Jag vet att det är ren lögn när röster viskar "värdelös, ful, egoist, överkänslig". Det vägrar jag lyssna på. Jag är ingen dålig människa! Tvärtom.
 
För vi har nog alla människor i vår omgivning som trampar på oss. Ni vet, den där personen som kan säga av en vid anklarna? En blick. Ett ord. Tystnad. What ever. Elaka människor som behandlar dig dåligt. Som får dig att  dåligt. 
 
Gör du som jag har gjort så länge? Det vill säga, intalar dig att det är ditt eget fel? "Om jag bara var bättre, om jag bara gjorde si, eller om jag bara sa så. Om jag var smartare, duktigare, snällare, omtänksammare. Om". Stryk "om". Människor får inte behandla dig dåligt. Människor ska inte få dig att göra illa dig själv, tänka illa om dig själv eller få dig att tvivla på dig själv. Det finns så mycket osäkerhet och kass självkänsla i ätstörningarnas värld, det vet ni. Men det behöver inte fortsätta vara så!
 
Kan du se dig själv i spegeln och känna att du duger? Eller hör du en liten malande, elak röst? Kanske andras ord, som etsat sig in i ditt hjärta? Eller dina egna?
 
Det ska inte vara så. Det får inte vara så. Varför är vi så jävla snälla? Så förstående, så vi maler ner oss själva istället för att våga se att det kanske är fel på någon annan? Är det lättare för oss att lägga all skuld på oss själva? Vad är det som är så farligt med att lägga skulden på någon annan? Varför lyssnar vi inte på den där lilla rösten som skriker "fel fel fel, du är ju bra! Du har ju inte gjort något! Sluta skuldbelägga dig själv!". 
 
Jag är en snäll människa. För snäll. För jag låter andra trampa på mig, för att undvika konflikter. För att allt ändå är beroende på mig. Mitt beteende. Mina straff från andra. "Om jag bara var en bättre människa". 
 
Det är hemskt. Det är jobbigt att se det här. Jättejobbigt. Men det börjar komma upp inom mig, känslomässigt, det gick upp ett ljus på mitt senaste behandlingssamtal. Jag kan inte leva sådär. För det kommer alltid finnas människor som inte tar ansvar för sitt beteende gentemot andra. Och jag gör mig själv till ett tacksamt offer för de människorna genom att ta på mig all skuld och alltså ge dem full spelplan, där jag alltid förlorar.
 
Känner ni igen er?

En väldigt bra lista

Publicerad 2013-03-02 19:33:34 i Allmänt,

Ingen kärlek är värd att må dåligt för. Om den här relationen får mig att älska mig själv mindre är den inte värd att vara i.

 

Jag tillåter ingen att tala om för mig vem jag är.

 

Jag är inte orsaken till någon annan irritation, ilska eller raseri.

 

Jag förtjänar att vara fri från ångest och lidande.

 

Jag har rätt att ha mina egna åsikter, att fatta mina egna beslut och att få det som jag vill ibland. Jag har rätt att stå upp för mig själv.

 

Ingen har någonsin rätt att misshandla mig och göra mig illa verbalt eller fysiskt.

 

Jag förtjänar lugn och ro, förutsägbarhet och stabilitet i mitt liv.

 

Jag förtjänar en miljö och en omgivning där jag kan utvecklas, blomstra och må bra, inte endast överleva.

 

Jag ska vara snäll mot mig själv och behandla mig själv med omtanke och respekt, och jag tänker förvänta mig att andra också gör det.

 

Jag kan lita på mina egna känslor, min intuition och mina iakttagelser.

 

Jag ska vara medveten om var mina gränser går och vara uppmärksam på när någon överträder dem.

 

Jag ska fokusera på mig själv. Om jag känner en tomhet ska jag fylla upp den med med mig själv - mina känslor, mina önskningar, mina drömmar och övertygelser. Den enda som kan göra mig själv hel och fylla min inre tomhet och ge mig en mening - är jag själv.

 

Om jag vill kan jag hitta en trygg plats där jag är skyddad från att bli skadad på något som helst sätt. Det kan vara en plats inuti mig själv, eller en plats utomhus, eller ett särskilt rum där jag kan hämta kraft och vara trygg. Den här platsen kan hjälpa mig att hantera det som är svårt, smärtsamt eller skrämmande.

 

Jag kan ge mig själv det jag försöker få ifrån andra i form av kärlek, uppmuntran, beundran, godkännande.

 

Om någon ger mig makt är den antagligen inte värd att ha. Jag måste ta makten själv.

 

Jag kan säga nej till det jag inte vill ha eller det jag inte gillar. Jag har rätt att säga nej.

 

Jag behöver inte ta andras skit.

 

Jag är en viktig människa.

 

Jag är en värdefull person.

 

Jag förtjänar att bli behandlad med respekt.

 

Jag kan avgöra själv vad som är bäst för mig.

 

Jag kan göra förändringar i mitt liv om jag vill.

 

Jag är inte ensam; jag kan be andra om hjälp.

 

Jag är värd att någon annan anstränger sig för mig och jobbar med sig själv för mig.

 

Jag förtjänar att göra mitt eget liv lyckligt och tryggt.

 

Jag kan lita på min egen kreativitet och mina egna resurser.

En fredags-update!

Publicerad 2013-03-01 20:14:54 i Allmänt,

Kaffe i solen med sambo.
Stå-tåg till Helsingborg (suck...)
Solpromenad efter bussresa.
Shopping med mamma.
God mat med familjen.
Nu: mys med mami.
Sedan: glass och lite godis.
Jag mår så himla bra här hemma!

Bloggtorkan är över!

Publicerad 2013-03-01 12:44:37 i Allmänt,

Fina, fina läsare!
Orden har inte fått plats riktigt, det har varit jobbiga dagar och fokus har legat på att ta mig ur tungsinnet. Spöken har lekt i bakhuvudet, tryckt på framåt. Min värld kändes lite sned efter sambos antagningsbesked. Det blev ett hål i framtiden på något sätt. 
 
Igår var i alla fall en bättre dag. Några timmar i skolan, några timmars rastlöshet här hemma. Hopplöshetskänslor blandat med frustration, it's a killer. Men istället för att frossa i känslorna stack jag hem till storbror och pratade, fikade, kramades lite. Bestämde mig för att stanna hela helgen hemma hos mamma, bara ladda batterierna. Sedan mötte jag upp sambo på sushi-date, efter det var det jazzklubb tillsammans med två vänner. Sjönk in i musiken tillfälligt, satt sedan och fnissade tills jag nästan kissade på mig med K, som var där. Vi har varit vänner sedan början på gymnasiet, jag tycker så himla mycket om henne fortfarande. Och inte bara för det vi hade då, utan för hur hon är idag. Hur vi är idag. Jag ska hem till henne och min andra vän S, som delar lägenhet i Malmö, på middag nästa vecka. En riktigt rolig tjejkväll, även om jag inte gillar det uttrycket egentligen ;) 
 
Idag gick sambo upp och stekte havrepannkakor till oss. Först ville jag vägra, jag gick ut i köket och kände hur det gungade i magen. Byta ut min frukost? Till PANNKAKOR? Stekta i massa smör? Sambo är en smör-kung. Fan. Jobbigt. Helvete. Sluta Emma! Vägen upp skrev ett inlägg om det där, att byta ut sin frukost och jag tänkte på det då. Det var en given chans faktiskt. Så det var bara till att dra några djupa andetag, känna hur gått det luktade från köket och njuta. Varför inte? Egentligen. 
 
Behöver jag säga att det var jättemysigt? Behöver jag skriva att det var jättegott? Att jag är stolt över mig själv igen? Jag tror inte det! Ni vet hur det är!
 
Efter frukost tog vi oss ut i solskenet, damp ner på en bänk och lapade i oss ljus och vårljud. Har ni tänkt på att det verklgien luktar natur nu? Alla dofter dör ut på vintern, det enda man känner är starka parfymer och sådant. Nu kände jag lukten av gräs, av jord och någon som eldade en bit bort. Härliga, härliga dofter!
 
Nu skrotar vi runt lite här hemma, mitt tåg går 15:20, och behöver bara svepa ihop en väska fram tills dess. Jag har längtat så mycket efter den här helgen, mami är det bästa jag vet när jag tappar fokus lite. Den där trygga kärleken man har till sin familj (nåja, i alla fall några i den), det är verkligen något speciellt. Vi kör på vår helg-tradition, jag kommer upp lagom tills hon kommer hem från jobbet, sedan kör vi en sväng inom mataffären. Där köper vi med oss lite god kvällsmat, lite godis och oftast en häagendazs som vi delar senare. Lördagen är dagen för miniprojekt och sedan kapsejsar vi hemma på kvällen igen. 
 
Innan jag fortsätter packa vill jag verkligen tacka er alla som har skrivit så himla bra, fina kommentarer på mitt föregående inlägg.
Jag har verkligen tänkt mycket på det ni har skrivit och det har hjälpt.
Tack för att ni finns.
Och tack för att ni skriver!
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela