ungefär sådär

Detta var en blogg om att ta sig ur den sjuka, ensamma världen en ätstörning isolerar oss i. Den handlade om kamp och strävan att hitta tillbaka till mig. Bara mig! Efter ett år i terapi, många tårar, jäklar-anamma, skratt och insikter har jag äntligen nått mitt mål: friskhet! Pepp, hopp, framsteg, bakslag och idéer!

Vad jag tycker om vissa saker

Publicerad 2013-05-22 21:41:25 i Allmänt,

Okey, fina fina läsare,
nu kanske jag är provocerande.
 
MEN jag tror och tycker att det är viktigt att vi ifrågasätter våra vanor och beteenden i vår kamp mot ett friskt fint liv!
 
Jag tycker att vissa saker blinkar "varningssignal". Mycket är saker som jag själv gjorde, som jag nu direkt förknippar med ätstörningar. Här får ni en liten "ätstörd"-lista på saker friska människor inte riktigt gör/tänker. Kanske kan ni se det som ett litet test? Ett stort problem är att man blundar så mycket för sina egna sjuka beteenden, eller urskuldar dem. För varje sjuk vana finns tusen ursäkter/förklaringar. Och visst, vi lever i ett jäkla mat-samhälle med dieter som sprutar ut från bloggar, tidningar, ja till och med vänner. 
 
- Att dricka stora mängder lightläsk/lightsaft/grönt te
Nu pratar vi mycket och varje dag. Törstig? Nej, jag skulle tro att man är jäkligt hungrig egentligen men inte vågar äta riktig mat. Det man istället gör är att skölja ut viktiga vitaminer och mineraler, göra sig själv kissnödig konstant och vägra ge kroppen det den skriker efter: mat!
 
- "Baka" med proteinpulver
Ärligt talat. Jag har inte sett en enda anorektiker under mina inläggningar och sjukdomsperiod som var i skicka att bygga muskler. Proteinpulver använder min storebror, men han tränar gym nästan varje dag och liknar så smått hulken. Proteinpulver är ingenting man kan använda som substitut till riktig mat. Det är ett komplement till människor som tränar väldigt mycket och inte kan täcka sitt proteinbehov genom vanlig mat. Jag ställer mig dessutom tveksam till om proteinpulver behövs alls i de flesta fallen. Trendgrej?
 
- Sötningsmedel istället
Är det något som anorektiker inte gör så är det att äta onyttigt. Men ärligt talat, hur "nyttigt" kan sötningsmedel vara? Visst, det är kanske otroligt få kalorier jämfört med socker. Samtidigt behöver man inte ett kilo socker för att söta något. Jag skällde ofta på mig själv i huvudet: sötningsmedel är kemiska medel som vi inte är helt säkra på hur de påverkar kroppen. Hellre riktig vara och lite mer sällan: man behöver inte söta allt, vilket jag gärna gjorde som anorektiker. 
 
- Miniprodukterna
Kvarg. Keso. Miniyoghurt. Känns det igen? Jag läser om det på otaliga bloggar och jag köper det inte längre. Mini-mini, varför då? För att du är ätstörd och fettskrämd? Ätstörd och litar mer på innehållslistan än din egna kropps funktioner? Fördelen med de lite fetare versionerna är att de är mer naturliga och att de gör dig mätt. Längre tid. Dessutom behöver man inte ta lika mycket för att få en mycket godare smak. Betala inte för den äkta varan utspädd med vatten! Det blir väldigt dyrt vatten i slutändan. Mini-yoghurt innehåller dessutom sötningsmedel (se ovan).
 
- Gröt
Haha, ja jag äter gröt varje morgon. I stort sett. Men jag äter även ett kokt ägg till och skulle havregrynen vara slut kan jag absolut ta fram bröd ut frysen och äta det istället. Gröt kan vara riktigt bra mat, men det är alldeles för ensidigt i sig självt för att nära en kropp med flera gånger om dagen. Variera med annan mat också!
 
Finn crisp/flatbröd
Ett Finn crisp eller ett flatbröd motsvarar INTE en macka. Inte ens ett vanligt knäckebröd. Jag tror att alla människor vet det egentligen, det ser man rätt tydligt och märker väldigt snabbt mättnadsmässigt. 
 
- Alltid enbart svart kaffe
Visst, ibland är man inte så jäkla sugen på kaka och latte vid en kompisfika. Men att alltid vara den enda som enbart dricker svart kaffe? Nej. Jag fick ibland en kick av att vara "den nyttiga" men det var ätstörningen som lurade mig. Mina vänner tyckte det var jobbigt att sitta där och se min beniga kropp och själva äta någonting. Det enda det gör dig till är socialt missanpassad och ja.... Kakor och kaffe med mjölk är väldigt välbehövligt ibland, enligt mig. 
 
- Sushi
Ja, sushi är fantastiskt. Men att äta åtta bitar är ingen middag direkt. Och ännu mindre= tja... Vi vet att det är nyttig mat, det står ofta hur mycket kalorier det är i sushi jämfört med annan snabbmat. Det är jäkligt gott. Men det är också oftast väldigt tryggt. Och lätt att beställa mindre av. Våga testa annat istället. Dessutom blir det dyrt i längden!
 
 
Jag vet att allt inte alltid betyder ätstörning. Men mycket av det här känns så utmärkande ätstört. Jag tror ni vet vad jag försöker poängtera. 
 
Det här ska inte uppfattas som en pekpinne eller "du borde göra si och så". Mer en liten omtänksam knuff mentalt: våga ifrågasätta dina matvanor och tankegångar kring det du äter. Varför tycker du om någonting? Finns det ett bra svar, kör på. Men luktar det ätstört, försök förändra!
 
 
Nu tänker jag sätta mig och dricka en smoothie med sambo i soffan, sedan ska jag lägga mig. Imorgon ska jag till tandläkaren 07:30 (iiihhh) och se hur det står till med den där visdomstanden (varför heter de ens det? Enbart smärtsamma saker!)
 
Stora kramar!
 

Kommentarer

Postat av: H

Publicerad 2013-05-22 22:54:19

Låt mig fylla på listan:

*Fixering kring favoritbestick/skål/kopp och dylikt.

*Överdriven användning av kryddor och salt.



Svar: Jaa, verkligen!Jag tänkte på kruskakli och tuggummin också efteråt!
ungefaer.blogg.se

Postat av: Elin

Publicerad 2013-05-23 08:34:42

Vet inte om du minns mig? Men kommenterade för ett tag sen om att jag var friskförklarad och JA - jag kan stryka varenda grej på din "lista"!! WEHO! Är så trött på gröt, flatbröd så det finns inte, mini mini, sötningsmedel osv. Sushi äter jag typ max en gång/två år men ändå.


Haha, jag köper alltid fullfet. Vad sjutton! Produkten är REN, mättande och mest naturlig? Och so what fett%?! Jag har lagt ÅR på att studera, analysera, räkna och allt det där. JAG ORKAR INTE LÄNGRE. För jag är fri!

Har till och med röd mjölk i kaffet. Händer att jag har grädde i ibland. Tycker det är bra gjort med tanke på hur rädd jag varit genom åren. Och nej, jag är varken överviktig eller "rund". Jag är som jag ska vara: En lång, ganska smal tjej. Men det är ju så jag ser ut!

Blir så stolt över mig själv. och dig! STOR KRAM!

Postat av: Rebecka

Publicerad 2013-05-23 08:46:18

Uhm...jahapp. Jag känner igen mig i allt det där. Men så har jag också haft anorexi i flera år och är väl nu "en frisk, ätande anorektiker". Jag vet om alla de där sakerna, att jag gör dem, men finner ingen motivation eller vilja till att förändra det...det är ju så tryggt. Att kunna leva hyfsat frisk och vara hyfsat med i livet med kompisar och jobb/skola men ändå ha tårna kvar i den trygga, trygga ätstörningsvärlden.

Jodå, hör själv hur dumt det låter. Sjukt starkt av dig att bryta! Det är svåra steg, just eftersom de är så "små" och beteendena är lätta att bortförklara. Men ja...vet inte riktigt vad slutsatsen är här. Men jag känner igen mig, mycket

Postat av: Linnéa

Publicerad 2013-05-23 09:24:42

Jag känner mig precis som Rebecka. Jag gör anorektiska saker. Lightläsk och det på första punkten är jag inte jätteförtjust i, men jag dricker hellre det än vanlig saft/läsk. Andra punkten gör jag aldrig. Tredje punkten stämmer till hundra procent. Fjärde punkten stämmer halvt. Jag älskar kvarg, keso och fil dock så brukar jag ofta använda fullfeta produkter. Ja så vissa saker stämmer in på mig, andra inte. Men jag håller med dig om att dessa saker skriker anorexi. ram på dig finis!

Postat av: Sandra

Publicerad 2013-05-23 09:48:35

Jag blev så himla glad när jag läste denna listan då jag inser att jag kan stryka allting! Så himla bra vi är!!! :D

Din blogg är toppen!

Postat av: MA

Publicerad 2013-05-23 17:29:00

Hej jag känner igen mig i många delar av dina punkter.. jag är precis som rebecka beskriver en ätandes ofri anorektiker.. jag vet verklgien itne vad jag ska ta mig till hur jag ska få motivationen till att äta mer mat och för att öka några kilon i vikt.. jag är inte undernärd eller ser anorektiskt smal ut jag är mer en lång smal tjej ingen kollar snett på mig när jag går på gatorna längre.. folk kommenterar mer hur smal och fin jag är och ur duktigk jag är som håller igång med träningen och tänker på vad jag äter.. men jag mår så dåligt innombords och får oft ångest och tårarna rinner ofta då det blir förändringar i mitt mat och träningschema.. jag klarar inte av att äta all sorts mat.. jag kan inte ta hjälp hos en ätstörningsklinik heller då jag är alldeles för frisk för det. jag äter 6 mål om dagen och jag är som sagt inte FÖR smal eller ser sjukligt smal ut.. hur gjorde du för att ta dig ur allt hur äter du nu på dagarna har du jobbigt för saker kring mat å träning tränar du regelbundet och hur mkt? snälla svara mig här eller i ett mail jag litar verklgien på dig då du verkar vara en så förståndig och bra tjej som har gått igenom det mesta som jag har/gör just nu.. jag har nämligen varit nere på botten och vart inlagd på olika hem tagit mig framåt men nu har jag backat och klarar inte att ta mig upp.. får ingen motivation då hela samhället verkar gå emot det som jag ska göra "rätt" som att äta ordentlige mål med alla delar och normala livsmedel.. våga utmana med glass å godis och färdiglagade rätter med tillsatser osv..! skit jobbigt och otänkbart just nu.. mackor är fruktansvärt och allt som är sötat ris är NO NO precis som gräddsåser och cream fraiche äter en massa nötter som fett ist för fett måste man få i sig.. men inget mättat.. a jag tror du vet hur jag tänker.. men hur gör du för att stå emot all påtryckning som är i samhället nu! ? :/ ta hand om dig! kram

Postat av: S

Publicerad 2013-05-23 21:07:05

6 av 8 stämmer bra in på mig. Det är bara finn crisp och sushi jag inte äter :) Sushi mest för att jag tycker att det är läskigt med mycket ris och lite grönsaker. Ändå var det 15 år sen jag hade anorexi och var "officiellt" ätstörd. Men jag vet förstås även utifrån annat att jag har mycket såna tankar och beteenden fortfarande även om det oftast går att verka hyfsat normal. Det tar mycket kraft och jag anar att livet skulle kunna vara mer spännande och avslappnat om jag försökte äta mer fritt. Försöker iaf, idag har jag på flera sätt ätit ätstört men även en liten bit morotskaka med kollegor och hoppade över träningen för att jag var för trött. tack för att du är en bra inspiration!

Postat av: S

Publicerad 2013-05-23 21:17:00

Instämmer förresten i att tuggummi (tuggar typ 8 st nu), speciella koppar/bestick/tallrikar (äter typ all mat hemma i djupa tallrikar och det är viktigt vilken sked jag har till vad) och kryddor (örtsalt för min del) passar bra in på listan. Och grönsaker, både på tallriken och råa morötter att knapra på. Själv äter jag mycket (fettsnål) mjukost också, lite onödigt mycket och det är ju inte en särskilt naturlig eller näringsrik produkt. Skäms lite över att jag har slängt flera äggulor den här veckan, slösakigt och dumt eftersom de innehåller så mycket nyttigt. Suck, vad förutsägbar och feg jag känner mig. Måste ta nya tag i att utmana mig tror jag.

Postat av: Sara

Publicerad 2013-05-23 21:45:16

Fina Emma! Jag håller med dig om alla punkter på din lista och jag blir trött, ledsen och äcklad av att bara tänka på hur jag höll på. Suck. De mest extrema sakerna jag levde på då kan jag knappt äta idag. Gäller alla punkter på listan, förutom svart kaffe som jag fullkomligt älskar. Drack dock inte det under min sjukaste tid, kanske är därför som jag kan dricka det och njuta idag. Gillar inte alls att ha mjölk i kaffet, får kväljningar. Dock dricker jag väldigt sällan kaffe utan att äta något till.

Jag är glad att du hade en så fin resa, att resa som frisk kan verkligen vara bland det bästa som finns! :D Kramar till dig!

Postat av: Åsa

Publicerad 2013-05-23 22:31:17

Känner igen mig på precis varenda punkt tyvärr. Blir inte provocerad för fem öre av inlägget utan skulle snarare behöva bli påminnd om detta varje dag. Det är så lätt att tänka att jag varit så mycket sjukare och att jag åtminstone äter idag. Men det handlar ju inte bara om ATT äta utan HUR och VAD man stoppar i sig. Att jag numera äter sex mål per dag betyder ju inte att jag per automatik är frisk, har jag börjat inse.

Nu fullkomligt äääälskar jag sushi tex. Om jag då vore riktigt frisk skulle jag ju se till att beställa den större varianten för att få så mycket som möjligt av det som är gott. Gör jag det? Inte direkt....

Tyvärr är det så att efter så många år i träsket vet man knappt vad som är normalt längre. Man känner sig frisk bara man äter liksom. Det känns som man har en lång väg kvar att gå...

Postat av: Åsa

Publicerad 2013-05-23 22:40:51

En sak till... Alla ni som kan stryka sakerna på listan och har tagit er ut "på andra sidan"- sträck på er för fan! Klappa er på axeln, var stolta över er själva. Jag är grymt imponerad av er prestation och hoppas att jag själv en dag kan lämna den här skiten bakom mig. För det är inget liv. Och ni andra som fortfarande kämpar - fortsätt med det! Många vittnar ju om att det faktiskt går att få ett bättre liv.

Postat av: Shopaholic

Publicerad 2013-05-23 22:49:07

När jag var sjuk i anorexi och bulimi va shushi den enda ickeförbjudna maträtten för mig på något konstigt sätt

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela