ungefär sådär

Detta var en blogg om att ta sig ur den sjuka, ensamma världen en ätstörning isolerar oss i. Den handlade om kamp och strävan att hitta tillbaka till mig. Bara mig! Efter ett år i terapi, många tårar, jäklar-anamma, skratt och insikter har jag äntligen nått mitt mål: friskhet! Pepp, hopp, framsteg, bakslag och idéer!

Gårdagens helvete

Publicerad 2013-05-13 14:11:00 i Allmänt,

Det började inte bra igår.

Jag vaknade med en obehaglig känsla. Världen såg lite trist ut genom fönstrena. Ingen glädje, mer än sambos morgonpuss. Ingen glädje över att finnas, vara Emma, ha mitt liv. 
 
Stissigheten. 
Oro som väller fram i hela kroppen. 
Händerna börjar skaka. 
Fan. 
Jag skulle ju till grupparbetet.
 
Atarax. Två stycken. Huvudet snurrar till, gråten i halsen sjunker undan och jag cyklar iväg, vinkar av sambo på stationen och sticker till skolan. Klump i magen. Nu måste jag fungera. Där kan man inte börja skaka och gråta.
 
Allt går ändå bra. Jag kan låtsas vara som vanligt, jag kan ju det där trots allt.
Men känslan finns kvar och växer igen. 
Tar tåget till sambo, hem till hans föräldrar. 
Fungera.
 
Sambo möter upp, vi sitter på en bänk och tittar på en damm med söta ankor. Äter munkar, jag äter en vaniljmunk och känner att livet kanske är bra ändå. Med sambos hand i min. 
 
Sedan tillbaka. Saknar min familj, där jag sitter i soffan och ser omkring mig. Lite utanför den här andra familjen, fast de är snälla och omtänksamma. Jag är ju inte familj, trots allt. 
 
Mat. Mat jag inte vill äta, mat jag inte kan äta. 
Nej. Fan. Inte krångla. 
Men jag äter ju inte köttbitar?
Tycker inte om.
Vill inte ha!
Tårarna kommer. Emma-krångel-med-mat känns uttjatat. Jag är så trött på det där. Men samtidigt känslan av att jag faktiskt har rätt att stoppa i mig vad jag vill ha, att alla inte äter allt. Jag svälter inte, jag hoppade inte över den maten för att det var kalorier, fett etc. Bara för att jag verkligen inte kunde tänka mig att äta den. 
Jag. Inte ätstörningen!
 
Så sambo går med mig till Coop, vi köper en färdigrätt jag värmer medan de andra dukar fram maten. Klumpen i magen växer. Dricker vin lite för snabbt och önskar att det inte behövde bli såhär. Skäms, men blir arg över att jag skäms. Varför ska jag skämmas? 
För ett år sedan hade jag inte ens funderat på att äta borta om jag inte kunde laga till egen "trygg" ätstörd mat.
Jag borde få känna mig stolt!
 
Svärföräldrarna är söta, de är snälla. Ber om ursäkt, erbjuder sig att betala min mat. Icke. Inte en chans. De har bjudit mig på så mycket. Blommorna jag köpte till dem står i alla fall på bordet, det får mig att känna mig lite bättre. 
 
Sambo sitter en bit bort. Jag pratar, försöker få känslan att försvinna genom att skratta bort den. Glömmer bort tiden, är trött och ledsen men ler på. Det är skönt att ha många fina människor runt sig i alla fall. Sambo två stolar bort. 
 
Klockan blir mycket, det är verkligen dags att åka hem. Speciellt med tanke på min redovisning, min grupp sågs klockan sju idag på Espresso House. Men tåget går inte förrän tjugo i elva, tröttheten väller upp och jag blir konfunderad. Varför ska man orka så jäkla mycket?
 
Tåget. Sambo förstår nog inte alls. Stackaren. Jag vill bara att han ska hålla hårt om mig, klappa mjukt och viska fina saker. Iställlet sitter vi bredvid varandra, jag kör in naglarna i låren genom de tunna strumpbyxorna. Smärtan får mig ändå att stanna i verkligheten. Håller borta paniken lite i alla fall. Sambo ser på TV:n i tågtaket. Ensamhet. Men ingen ilska. Hur ska man förstå?
 
Sedan kommer det en arm omkring mig, jag känner plötsligt hur tårarna rinner ned för kinderna. 
Ser hur en tjej ser förskräckt på mig några säten bort. 
Skam. 
Skäms. 
Helvete. 
Du är ett kaos Emma. 
 
Sambo sitter där med armen runt mig. Vi är så trötta båda två.
Men han förstår nog inte hur olika tröttheter vi upplever precis där och då.
Jag längtar efter en varm trygg säng och mamma som pinglar lite med sitt ängelpingla-halsband innan jag somnar. Trollar bort onda drömmar och efterlämnar den där trygga doften av barndom. 
 
Istället låser vi i tysthet upp cyklarna vid stationen och cyklar hem i nattens kyla. I min tunna sommarklänning och strumpbyxor, en alldeles för tunn jacka. Kroppen huttrar men jag tycker att det är skönt. Kan andas lite. Det regnar.
 
Väl hemma. 
Tyst och mörkt. 
Sliter av mig kläderna, drar på mig ett stort linne och borstar tänderna med sambo. Vägrar se på mig själv när jag tar av mig sminket. Vill inte se röran. Mig. 
 
När vi ska sova kommer smärtan igen, den vrider runt hjärtat och skickar ont blod ut i hela kroppen tills jag är förgiftad av tankarna. Kroppen spänner sig, jag kan inte andas. Panik. 
Två atarax. En för smärtan. Och en för sorgen. 
 
Sorgen över att jag kan må så här ibland fortfarande. 
Sorgen över att ha kvar en del av mig själv,
jag hoppades hade försvunnit.

Sedan kommer sambo in under mitt täcke och hans närhet är en livboj. Inte prata. För en gångs skull, inte prata alls. Bara vara nära. Bara kännas. Jaga bort mina ensamhetskänslor. 
För när jag ligger i sambos famn, där i sängen, 
så blir den där fruktansvärda världen inte lika hemsk. 
Och jag minns att jag vanligtvis tycker att den är fin.
Ja, fantastisk. 
 
Och att jag är Emma. 
Älskade, fina Emma.

Kommentarer

Postat av: LS*

Publicerad 2013-05-13 15:34:43

Känner med dig. Och med mig. För det hände här också (förlåt för måste-skriva-av-mig):

För mig slog det ner som en blixt i helgen. Visst, sambon tränade så där hårt och mycket som får mitt dåliga samvete att gnaga. Men jag hade ju ett pass som väntade. Intalade mig själv att HAN inte triggar mig, att HAN måste få träna precis som han vill, vara hur nyttig och perfekt som helst. Men så skulle jag säga något om en övning och orden bara dog. Händerna darrade så där SOM DÅ. Sitta på golvet. Andas. Liten som ropar från toa. Torka med tårarna tyst rinnande. "Mamma varför är du ledsen?". De där orden om att det "snart går över". För att intala mig mer än henne. KBT-sanningen: "Det är bara tankar, det är inte farligt".

Men farligt nog att golvet var enda räddningen. Och sedan, när det fortfarande gjorde ont, fosterställning, darrningar. Skäms. Vill inte vara så längre.

Sambon tränar färdigt, ser mig (vill att han ska göra det, vill inte att han ska göra det...). "Behöver du vara ifred ett tag" säger han mjukt. Inte suckande. Då blir tårarna hetare, skäms och älskar att han förstår.

Ångesten så totalt, och så oväntad (var lääänge sedan sist, hade nästan glömt hur det kändes). Trodde faktiskt hela dagen skulle vara förstörd. Men Han med stort H räddade den, orkade faktiskt och blev inte besviken: förstod.

Talade till mig med mer tålamod än till barnen: "Lugna ner dig lite och kom sedan och ät med oss. Du måste få i dig någonting om du ska träna. Och du kommer må sämre om du inte kommer iväg."
"Försök ta något litet. Ska jag fixa något åt dig?"
"Vi visste att det skulle komma bakslag. Du vet att det blir så här när det är pressande omständigheter som *en stor grej vi ska på*. Du brukar alltid rasa i vikt då."

Och jag som ylar: "Och nu får jag inte göra det!!" Och han nickar och förstår och låter mig äta något tryggt med honom bredvid bara för att sedan jaga iväg mig på träningen som ska skjuta mig hög på endorfiner.

Och så går det över. Precis som jag har lärt mig, som jag egentligen vet. Hur jobbigt det än känns med saker som ligger framför mig just nu. Jag vet att jag fixar det. Att det faktiskt går över...

Precis som du upptäckte. Och skrev så fint om att jag också vågade (behövde) dela med mig.
Vi tar oss framåt, även när det känns tufft!

Kram på dig

Svar: Du är underbar <3
ungefaer.blogg.se

Postat av: annii

Publicerad 2013-05-13 20:03:35

älskade, fina emma. vad jag önskar du hade smsat. finns här alltid ju. och dagar som är tunga finns också alltid, för att påminna oss om alla de andra dagarna som är så mkt finare. kram och kärlek

Svar: Åh Anni, fina, älskade vän! Den dagen gick bara åt till ensamhet, tomhet och skit, tänkte inte på alla mina fina änglar därute tillräckligt mycket <3
Och detsamma gäller dig! Jag finns alltid ett SMS/samtal bort!
ungefaer.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela