ungefär sådär

Detta var en blogg om att ta sig ur den sjuka, ensamma världen en ätstörning isolerar oss i. Den handlade om kamp och strävan att hitta tillbaka till mig. Bara mig! Efter ett år i terapi, många tårar, jäklar-anamma, skratt och insikter har jag äntligen nått mitt mål: friskhet! Pepp, hopp, framsteg, bakslag och idéer!

Måste man bli fit för att bli frisk?

Publicerad 2013-04-14 19:27:12 i Allmänt,

Självklart inte!

Men jag tror verkligen att många av oss ÄS försöker "trösta" oss med att om vi nu inte kan vara smala så kan vi i alla fall bli vältränade. Jag tror säkert att ni har hört "Fit is the new skinny", vilket jag tycker är... hemskt! Faktiskt. För ärligt talat, idealet flyttas ju bara. Och lika så målet. Ortorexi har växt fram stadigt och jag tror att vi kommer att se en stor ökning. 
 
Mitt mål med träningen är att må bra. Jag låter det inte ta över mitt liv, det är ingen målbild jag har i huvudet när jag svettas med de andra på gympa-pass. Ärligt talat bryr jag mig inte om jag har en rutmage, en mjukmage eller något därimellan. Jag vill känna mig stark och frisk. Men inget annat. 
 
För att sätta mål med träningen tror jag absolut är destruktivt för en f.d. anorektiker. Jag menar, nya mål, efter alla de där målen man satte upp angående vikt och mat? Det slutar nog inte väl. 
 
Jag tror det är svårt att inte halka in i något slags tvång när man har levt med en sjukdom som innebär så otroligt mycket tvång. Efter en konstgjord trygghet kanske det är lättare att flytta över den till något mer socialt accepterat: så som en modern vältränad kropp. Ännu ett duktighetskomplex. Och konstiga kostvanor hos någon som tränar mycket uppmärksammas nog tyvärr inte lika mycket när det inte är en utmärglad person som sitter framför salladen. 
 
Jag tror mig veta att jag behöver träna för att må bra. Men i vilken utstärckning, det försöker jag lämna öppet åt mig själv att bestämma. Mig själv. Inte något annat. Inte tankar, inte bilder, inte små viskande röster. Min kropp. hur den känns. Men den balansgången kan nog vara riktigt svår. Jag känner inte av det just nu, men jag tror mig ha tillräcklig erfarenhet av träningsbesatthet för att inte frestas av det. 
 
Jag fick tre riktigt bra krav av min behandlare innan hon släppte iväg mig på träning:
1. Normalvikt och viktstabil!
2. Ha slutat räkna kalorier
3. Ha fått känna vilken sorts liv man vill leva
 
Jag tror att det är en riktigt bra lista att ha bockat av innan man köper det där gymkortet. Visst, det är luddigt när jag skriver det, men man känner när man når ett av de där stadierna. Jag lovar. 

När jag gick upp i vikt var jag livrädd för att jag skulle bli en stor deg. Jag menar, tjugofem kilo är rätt mycket. Men tack vare att jag höll en fin viktkurva i lagom takt uppåt blev det ingen stor klump på magen och låren. Jag glömde ju bort att mycket av det jag svält bort var muskler. Helt vanliga hederliga muskler och trevliga saker så som rumpa och bröst. Och de kom ju också tillbaka! 
 
Oavsett vilket val du gör, kom ihåg:
Du är värd att må bra för bara den du är, utan svält och utan sexpack.
Och det går!

Kommentarer

Postat av: Beatrice

Publicerad 2013-04-14 21:11:26

Jag hatar det där.. "Strong is the new skinny". Jag menar, ok, jag tränar för att jag vill tighta till min kropp nu. EN GÅNG FÖR ALLA. Men jag gör det för MIN skull. Ingen annans. Är jag trött en dag, ja då vilar jag. Jag pressar inte mig själv som många andra tjejer gör. Dessutom verkar de flesta "fitness brudarna" ändå äta för lite för att ens kunna bygga muskler, så jag förstår inte? Kollar jag igenom Instagram så är majoriteten utav alla dessa fitnessbrudar jävligt smala och vill bli smalare eller mer fit? De går ju tusan NER i vikt och lägger inte på sig. Meningen är ju att bygga muskler = bli större.. Eller? Tror inte alla brudar förstått begreppet "eat to grow".. De flesta äter väldigt lite, tränar som tokar och hoppas på resultat.. Hmm? Patetiskt. Precis som du vill, må bra och vara frisk, känna sig stark.. Det är exakt de jag strävar efter, precis som jag skrev tidigare. Först var det väl lite "men bra nu kan jag träna och ätam era..!" men riktigt så ska jag inte tänka. Jag tvångstränade ju tidigare för att jag hetsåt.. Men jag har aldrig haft träningen som en vän, då jag tidigare var överviktig. Nu älskar jag träningen! Hur skönt som helst att pumpa! Även fast jag kanske inte alltid ger 100% så är det skönt att ändå göra något, haha. Många tjejer går ju också ner till gymmet för att ragga killar; fullt med make-up haha.. DET är ännu mera patetiskt tycker jag.. :P Jag har normalvikt och är viktstabil visst räknar jag fortfarande kalorier men det börjar tyna bort.. Jag känner vad jag vill nu. Jag blir mer och mer och mer nöjd med mig själv, inte för att jag tränar utan för att jag börjar må BÄTTRE. Jag klarar av mer och mer nu. Känns så HIMLA bra. Kram på dig <3

Postat av: Pernilla

Publicerad 2013-04-15 16:16:10

Åh, så inspirerande!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela