ungefär sådär

Detta var en blogg om att ta sig ur den sjuka, ensamma världen en ätstörning isolerar oss i. Den handlade om kamp och strävan att hitta tillbaka till mig. Bara mig! Efter ett år i terapi, många tårar, jäklar-anamma, skratt och insikter har jag äntligen nått mitt mål: friskhet! Pepp, hopp, framsteg, bakslag och idéer!

Mer fisk till folket!

Publicerad 2012-10-21 20:08:00 i Mat-smart, Recept-akuten,

Något jag har funderat mycket på är vår fiskkonsumtion här hemma. Varken jag eller sambo tillhör väl den där gruppen som kan helt ärligt säga att vi äter fisk minst två gånger i veckan... Och är det något jag tror på så är det SNR:s mer grundläggande tips (höll dock inte med om lättmargarin i skolorna?!).
 
I alla fall. 
Vi är studenter. 
Det är gott med rökt lax, ja. Men det är inte helt underbart med en råvara som kostar ca 200kr/kg, inte som vardagsmat. Om man jämför det med vitkål eller pasta...så känner man sig lätt omotiverad. 
 
DOCK vill jag understryka att jag gärna lägger extrapengar på mat. Jag struntar hellre i att shoppa kläder varje månad och unnar mig en färdiggrillad kyckling. Jag köper aldrig "billighetspasta", utan nej, det ska vara barilla (som verkligen inte är så mycket dyrare!). Jag har alltid proviva hemma fast vanlig juice är billigare. Om jag köper kakao ska det vara fazers ögonkakao. Lite så. 
 
Ja, just det. Receptet. 
Jag fick för mig att göra fiskkakor. För någon vecka sedan fyndade jag 2kg torskfiléer för 99 kr och ja, sedan har de legat där i frysen och tagit plats. Man ORKAR inte fixa ungsmat alla dagar. Så därför älskar jag detta receptet!
 
Du behöver:
(2 portioner)
400g fisk (jag körde fryst torsk)
1 äggvita
lite kyddor efter smak (vi hade dill, citron, chili, salt och peppar)
Ca 1/2 dl mjöl/ströbröd/vetegroddar (vi hade bara vetemjöl hemma, kan tänka mig att det är gott med vetegroddar som mamma brukar använda när hon panerar).
 
Tina fisken. Mixa med mixerstav, tjoffa i äggvita och kryddor. Häll mjölet i en djup skål.
Sätt på stekpannan på max och i med ordentligt mycket smör/olja (jag har mildas flytande smör/olja). 
När det puttrar fint, ta upp ungefär en näve fisk-smet och krama ut vätska, forma till en något platt boll och doppa i paneringen. Lägg i pannan och tryck till den lite lätt med stekspaden, det är både godare och går snabbare med lite plattare form...
 
Sänk eventuellt värmen något när kakorna har fått färg och låt de stå till de ser klara ut, med lite mellanvändningar. 
 
Idag hade vi rotfrukter över sedan gårdagens middag, vi stekte upp lite mer morötter, lök och palsternackor och hällde i blandningen sedan igår (innehöll också potatis! Glöm inte kolhydraterna!).
 
Sambo hade gjort en riktigt god sås, jag kan i alla fall tipsa om att servera detta med en kall dillsås!
 
VOILA!
 
Njut!
 
 
Och nej, jag tänker inte photoshopa matbilder, det låter jag McDonalds sköta. Jag lovar att de såg godare ut i verkligheten, i bättre ljus.
 
Sambo var i alla fall en nöjd man. Fick en fin klapp på baken efteråt ;)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela