ungefär sådär

Detta var en blogg om att ta sig ur den sjuka, ensamma världen en ätstörning isolerar oss i. Den handlade om kamp och strävan att hitta tillbaka till mig. Bara mig! Efter ett år i terapi, många tårar, jäklar-anamma, skratt och insikter har jag äntligen nått mitt mål: friskhet! Pepp, hopp, framsteg, bakslag och idéer!

Vardagsfrihet

Publicerad 2012-11-15 16:49:45 i Allmänt,

Ett nytt ord. 
 
För jag vill ha ett ord som beskriver hur jag känner det idag. Vardagsfrihet. Inte frihet, som i hoppa på ett fly och åka till andra sidan jorden. Eller råna en bank och sticka med pengarna. Eller kunna flyga. 
 
Nej. Friheten att våga föreslå och bjuda sambo på en fika. Friheten att ta en macka till när jag är hungrig. Göra en extra stor lunch bara för att det blev gott och jag var sugen. 
 
 
Men också friheten att välja människor framför trygg ensamhet. Utan något "för att jag borde". Bara ett "för att jag vill". 
 
När man hittar tillbaka till lusten och lär sig lita på att den leder en på rätt väg, ja, då mår jag helt enkelt toppen för det mesta! När alla måsten och borden reduceras en aning och jag faktiskt bara kan vara mig själv. Inte perfekt. Inte ens i närheten. Men mig själv. 
 
Så länge försökte jag leva upp till ideal, ideal jag själv målat upp och plågade mig själv för att efterleva. Det var mycket om vikt och mat, men även annat. Pedantiskt rent. Alltid välklädd, även om jag bara skulle till mataffären (typ högklackat och tonad ögonskugga för att köpa kaffe). Alltid träning. Alltid alltid alltid.
 
Det kvävde mig!
 
Men sedan började jag andas igen. Nu, typ. Och för att fira det ville jag äta en vaniljsnäcka med finaste sambo som har lurat mig till att skratta hela dagen. Jag tror att alla skratt som inte existerade igår samlades i magen och bubblade ut nu under dagen istället. Sedan kan sambo alltid få mig att skratta, till och med gånger när tårarna nästan vällt fram från början. Ändå är det först nu jag verkligen kan njuta av vår kärlek. Ja, alls slags kärlek. Även till familj och vänner. Jag känner allt så mycket och tydligt nu. Och det är faktiskt för det mesta helt underbart!
 
Idag ska jag bara försöka njuta av att det är en fantastisk dag. Ikväll ska vi på jazzklubbens sista spelaning för detta året och möta upp fina vänner. 
 
Det är dagar som denna jag känner vad jag verkligen kämpar för. 
 
Vardagsfriheten!
 
 

Kommentarer

Postat av: Isa

Publicerad 2012-11-15 17:21:24

Det är inte ett dugg synd om mig, om jag vill bli fri får jag KÄMPA men det gör jag inte, jag vill ju ner i vikt! :-p Men ja, jag mår bättre idag. Hoppas att du hittar vardagsfriheten som du söker :) kram

Svar: Jag tycker synd om dig för att du, liksom jag, måste lida av en ätstörning och allt vad det innebär! Och just kämpa, kämpa nästan hela tiden periodvis. Det var så jag menade.. Skönt att höra att det är bättre idag! Jo, jag sitter och njuter lite av den just nu, det känns extra skönt efter en jobbig dag ;) Kram!
ungefaer.blogg.se

Postat av: Jag

Publicerad 2012-11-15 18:37:52

Du är så duktigt!!

Svar: Tack, tack tack!Men inte så "duktig", mer väldigt glad och motiverad!
Försöker flyta på det så mycket som möjligt just nu,
kämpa på du med!
Stor kram
ungefaer.blogg.se

Postat av: En mamma

Publicerad 2012-11-15 20:53:49

Jag tyckte det där om bullen lät väldigt gott! :)

Svar: Det VAR den, men inte lika god som stenugnsbageriets kardemummabullar!
ungefaer.blogg.se

Postat av: Elin

Publicerad 2012-11-16 21:07:41

Hej! Nu skriver jag igen. Först: Förlåt för att jag inte bidrar till några roliga kommentarer i din blogg! Men jag tycker du är otroligt fantatisk!

Dagen har varit ett rent helvete! Jag har tvångs-promenerat så mycket att mina rump-muskler gör så ont. Och trampdynorna på fötterna. Jag kunde inte bestämma mig vad jag skulle äta till middag och velade säkert i två timmar. Åt för lite. Lunchen åt jag som jag borde, men fick ångestattack. Som tur var var mamma där och tröstade.

Sedan detta lidande. Jag orkar inte! Jag sitter och gråter för allt känns så värdelöst. Jag är så trött på att inte kunna äta vad jag vill, få göra vad jag vill, tänka ifred! Men ändå har jag inte kraft nog att stå emot. Jag är så trött på att ta tiden mellan jag ätit tills jag är hungrig igen (känsla av att "allt är i sin ordning") Är så rädd för att äta för mycket, är så rädd för allt. Jag är rädd för sjukdomen, för lidandet, för framtiden, för friskheten, för mig själv. Jag sitter nu och gråter och känner mig så tom, så likgiltig. Vem är jag? Kan jag ens bli frisk? Jag fattar inte nåt längre!!

Hur vågar man sätta dig emot sjukdomen? Jag pendlar emellan. Jag hade gått ner i vikt (IGEN) på kontrollen igår. Värdelös känner jag mig. Blev så rädd. De vill snart lägga in mig om jag inte vänder. Är så himla rädd. Känner mig så ensam.

Grejen är att i ena sekunden kan jag verkligen bli ARG och verkligen "nej jag har rätten till mitt liv" för att i nästa (som nu) bara gråta, vilja vara ensam med sjukdomen. Jag anser inte mig själv vara sjuk nästan. Eller jo, när jag kan tänka logiskt.

Förlåt för fruktansvärt förvirrad kommentar men jag behövde skriva av mig tror jag. Jag blir så inspirerad av dig, men ärligt talat nedslagen också. För det känns just nu som om jag aldrig kommer känna, eller ha rätten till att känna, den sortens glädje du känner. Inte för att jag på något sätt missunnar dig den, absolut inte!! Men jag menar mer att jag inte kan se mig själv i samma sits på nåt vis. Inte just nu i alla fall. Åh, varför är jag så mesig, dum, lat och värdelös? Eller varför känner jag mig så?? En liten del vill ju se mig själv som frisk, glad och kry! ÅH. Dessa dubbla skepnader..

Tack för jag fick skriva av mig lite, förlåt för förvirring. Önskar dig all lycka, och tack för din fantastiska blogg och skrivsätt! <3

Svar: Åh Elin, skriv alltid av dig här. Jag känner mig hedrad över att få läsa dina "förvirrade" inlägg, jag vet hur mycket tankar som bubblade (och bubblar ibland) i mig! Och hur skönt det var att skriva ner det ibland, fortsätt med det!
Återigen tycker jag att du tar upp bra ämnen, det här med att se folk som är "friskare" och inte känna att man kan komma dit. Så har jag känt i 2 år... Och det är en jättejobbig känsla! Varför lyckas andra ta sig genom ångesten när man själv upplever sig som fast?

Du, fina Elin! Du kan visst det. Du kan komma hit. Jag är ingen supermänniska, långt ifrån..! Återigen tänkte jag låna lite från din kommentar till ett inlägg, jag tycker du är ärlig och super!

Stor kram
ungefaer.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela