ungefär sådär

Detta var en blogg om att ta sig ur den sjuka, ensamma världen en ätstörning isolerar oss i. Den handlade om kamp och strävan att hitta tillbaka till mig. Bara mig! Efter ett år i terapi, många tårar, jäklar-anamma, skratt och insikter har jag äntligen nått mitt mål: friskhet! Pepp, hopp, framsteg, bakslag och idéer!

Igår kväll

Publicerad 2012-12-07 10:22:04 i Allmänt,

Det var kul att jobba igår. 
Det är så skönt att bara vara uppslukad av någonting. Pausa hjärnan, för en gångs skull. Bara göra.
Inte vara så mycket mer än en jobb-roll. Det är skönt. 
 
Men det finns bitar kvar att jobba på, helt klart. Det blev dags att äta för mig, och så stod jag där: välj något att käka människa!!! Men vad? Den? Nej, den! Eller? Kanske den? Jag tog det som lät godast, en varm macka med kyckling, massa philadelphia, bacon och någon sås. Skar upp den i två delar och satte mig lite avsides. Tankarna kom. "Det där är väldigt mycket philadelphia" sa en snorkig röst. "Och det är garanterat inte lightprodukten, hehe, undrar hur mycket du vräker i dig nu egentligen?" Skadeglad. "Skyll dig själv Emma om d äter den där kaloribomben!". Fan. Plötsligt fick jag en klump i halsen och tuggan växte i munnen. Argumenterade med den där elaka rösten "men det är mat, det är från nästan hela kostcirkeln och jag har sprungit runt i tre timmar. Jag ska jobba kvar i minst tre timmar till, min kropp behöver energi!". Tystnad. Hånleende. "Jaja"
 
En kaka gick sönder. Och sedan låg den på ett fat, vi anställda får mumsa på dem. Klart jag ville ha kaka! Lite snabb energi, som kunde hjälpa mig under kvällen. En liten bit och gud vad god den var! Alla andra äter ju också kakor här! "Men du är inte som alla andra Emma. Du har kunnat jobba tio timmar i streck utan att äta något alls, vad sysslar du med?" Håll käften. Tog lite småbitar till under kvällen. 
 
När jag väl kom hem kröp det i kroppen. Kroppen i sig var lycklig, den tackade mig för all den där energin den behövde under kvällen. Den är INTE van vid att hålla ett högt tempo så länge! Men den där äckliga rösten i hjärnan passade på, nu när jag var trött. "Vad har du egentligen stoppat i dig nu? Ska du inte kolla upp lite kcal-innehåll i alla fall? Det är ju bättre att veta, jag tror inte att du kommer kunna somna annars, hehe" Nej. 
 
En trött sambo väntade hemma, något kort i tonen och gick snabbt in och lade sig. Släckte lampan och där stod jag i köket och skulle äta kvällsmellanmål. Fast jag inte alls var hungrig. Eller var jag det? Vad är jag egentligen, tänkte jag förtvivlat och hörde bara den där elaka rösten bland mina egna tankar. Borde jag inte äta något nu också? En kaka är inte kvällsmål. "Jasså, ska du äta ÄNNU MER Emma? Du vet väl att nu när du är nästan normalviktig kanske du får börja tänka på lite mer vad du äter, annars kommer du aldrig sluta gå upp i vikt" Fuck you. Sambo är inte där. Det gör lite ont i mig att vi inte har setts på hela dagen och att han var så trött när jag kom hem. Skickade ett sms innan jag började jobba som han inte svarade på. Ingen biggie egentligen, men just då kände jag mig bara så fruktansvärt ensam. Igen. Den där malande, förgörande ensamheten. Eller, ensam med den elaka rösten. Trött, dessutom. Den låter alltid mycket högre då. 
 
Plötsligt kände jag hur tårarna rann och för att inte väcka sambo gick jag in i köket. Hulkade lite och grät. Grät över mackan och kakan, att jag inte är fri, grät för att jag har kommit så långt men ändå inte är framme. Grät för att jag var utmattad, grät frustrerat. Grät av rädsla för att jag aldrig kommer bli fri från den där torra, hånanade rösten. 
 
En varm kram från en utsmygandes sambo. "Klart du ska äta älskling, är det jobbigt? Jag väntar uppe tills du är klar". Det gav mig dåligt samvete, som vanligt, men någonstans var jag enbart lättad. Det är skönt när han sitter någon meter bort och finns. Finns nära. Utan att låta mig skämmas över att jag grät. Bara varm kärlek. 
 
Så jag åt upp. Det var gott, antagligen var jag hungrig helt enkelt. Och jag somnade gott, för trött för att grubbla. Nu är det morgon, vi har ätit frukost och ska plugga någon timme innan vi ska iväg till veckans sista föreläsning. 
 
Idag är det fredag. Inte torsdag kväll. Det är en ny dag, och jag är piggare, renare (nyduschat, haha) och har alla förutsättningar för att det ska bli en fin fredag helt enkelt. Ändå... Det ligger lite och skaver i bakhuvudet. Den där sorgen. Men det är dags att sluta bli besviken över "motgångar". Så jag tänker släppa det helt och bara vara stolt över att jag faktiskt åt precis som jag säkerligen behövde och borde!
 
En guldstjärna till mig alltså, för att jag kan klara av att jobba och ändå äta bra.
En guldstjärna till mig, för att jag kämpar varje jävla dag. 
 
Och en stor guldstjärna till alla er läsare, vars kommentarer finns som en mjuk kram i huvudet
att plocka fram vid behov <3

Kommentarer

Postat av: Hanna

Publicerad 2012-12-07 14:14:31

Åhh vännen min... det ÄR en sorg att släppa anorexin... att stå där och vela, välja mellan "nya bästisen" och "gamla bästisen"... det är INTE lätt även om det är det så att säga...

Du är grym, gjorde grymt för det är hur man agerar som avgör vinsten i slutet... och din sambo var guld som kom upp och förstod inte många som hade gjort...

Sen att du inte är FRI just NU betyder inte att du inte är det imorgon, snart, sen!! Du är helt klart på väg, det tar sin tid!! Vissa saker går jättefort andra tar tid, det är en skilsmässa.


Hejja dig fina fina du!!






Svar: Tack och TACK för en jättefin kommentar!!!Sambo är guld, för det mesta och ja, idag är jag trött men stolt!
Det tar verkligen på energin att orka ta hem de där fajterna, men det är verkligen värt det. Det blir ju lättare för varje gång dessutom, det är viktigt att ha i bakhuvudet!
Långa skilsmässa, utan överdrift! Vissa bitar kommer nog ta lång tid att göra helt bekymmersfritt, men om jag vet vilka de är kan jag ju faktiskt jobba med dem.
Den där "gamla bästisen", som du så träffande kallar den, är ju bara en skit man ska skyffla ut... Aldrig bli sentimental!

Tack Hanna för att du finns <3
ungefaer.blogg.se

Postat av: Nina

Publicerad 2012-12-07 15:59:54

Åh finaste du! Sänder all min styrka till dig och tycker att du är alldeles alldeles fullkomlig i din ofullkomlighet.

Svar: Åh, jag känner den där extrastyrkan idag :)Tack fina Nina <3
ungefaer.blogg.se

Postat av: TicTacToe

Publicerad 2012-12-07 17:21:01

Tankarna är inte de lättaste att bli av med även om man har ändrat sitt beteende så vill de jävla (ursäkta ordvalet) tankarna hålla sig kvar :-/

Men ge inte upp, den dagen kommer då den elaka rösten håller tyst och ersatts av en stark snäll röst! :) Bra att du utmanande rösten och kämpade på!

Förstår att gamla minnen kan vara jobbiga att ta upp. Du skriver om det som känns bäst för dig <3

styrkekram


Svar: Tankarna är det som tar längst tid att få bort, även om man inte följer dem så blir man SÅ trött av att höra dem och gå emot, gå emot, gå emot! Dock är det en lite "tystare röst" oftast, men när man är lite stressad och trött är allting svårare..!
Jag kommer aldrig ge upp, det känner jag mer och mer varje dag jag får leva lite friare! Tack för att du skriver det och påminner mig :)

Gamla minnen... Ja, det är jobbigt, men de poppar upp ibland. Och jag vet hur skönt det kan vara att läsa om andras historier, så att man slipper känna sig så ensam i skiten. Det är bara en lång mörk historia :/ Jag tror jag behöver lite mer distans till den innan jag kan skriva om den utan att bli ledsen!

Du är superfin, verkligen! Vad skönt att det kändes bra hos psykologen och att du vågade "tjalla" på dig själv och ditt beteende!!! Det har jag bara gjort en gång, och det är med min behandlare jag har nu. Har verkligen exakt samma beteendemönster som dig annars!!! Kämpa med det, det är en dålig vana att bara le och gå sönder inuti.. <3

Varm enorm kram <3
ungefaer.blogg.se

Postat av: Silverglitter

Publicerad 2012-12-08 07:03:00

Otroligt välskrivet inlägg, och herregud vilken fin sambo du verkar ha!

Bra jobbat av dig att stå emot alla tankarna också, heja dig :)

Svar: Hihi, tack! Sambo är en väldigt bra man att ha i båten, han är ett fantastiskt stöd att ha!

Och tack igen, det är verkligen inte lätt det där med tankarna. Men de kommer, det vill jag alltid vara ärlig med. Även om jag mår bra, har en hyfsat normal vikt och är väldigt fri angående mat numera så kommer dem. Och man blir trött!!!!

Btw, din blogg är super! Jag beundrar, på tal om det, din ärlighet!

Stor kram
ungefaer.blogg.se

Postat av: Silverglitter

Publicerad 2012-12-09 09:20:49

Tack så jättemycket! Jag visste inte ens att du läste min blogg. Jag blir alltid lika glad när någon uppskattar den.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela