ungefär sådär

Detta var en blogg om att ta sig ur den sjuka, ensamma världen en ätstörning isolerar oss i. Den handlade om kamp och strävan att hitta tillbaka till mig. Bara mig! Efter ett år i terapi, många tårar, jäklar-anamma, skratt och insikter har jag äntligen nått mitt mål: friskhet! Pepp, hopp, framsteg, bakslag och idéer!

Friday I'm in love!

Publicerad 2012-12-14 17:26:00 i Allmänt,

Fredag!
 
Jag kan inte förstå hur snabbt veckan har svischat förbi, det är nästan skrämmande. Det känns som att jag kommer vakna upp till typ julafton imorgon och första maj natten efter!?
 
Idag då. Släpade mig iväg till en övning i skolan, rätt meningslös repetition. Sedan plugg och pluggmyspauser med sambo. Småkakorna går åt här hemma, nötdrömmar och bondkakor är fantastiska! (Tack mamma för att du bakar fantastiskt goda saker du sedan skänker till studentparet)
 
Imorgon kommer fina mami ner och hälsar på, det blir sushilunch tillsammans med storebror och sambo. Kaaaaanske kommer jag få en förtidig julklapp imorgon, hehe, jag håller tummarna! 
 
Sambos julklapp är i alla fall äntligen fixad! Det är en enorm lättnad att bara längta efter att ge den till honom, han har verkligen ingen aning ;)
 
Idag pratade jag med två killkompisar på vägen hem, de diskuterade olika personers ämnesomsättningar. 
"Men du Emma, du är ju så jäkla smal! Du måste ha sjukt bra ämnesomsättning?"
Killen som sa det tycks utgå från att jag äter normalt och har varit smal av mig själv. Suck. Den andra killkompisen sneglade nervöst på mig. Jag vet att han vet. 
På ett sätt är det befriande att umgås med människor som lever helt fritt från ätstörningar. Samtidigt undrar man hur naiv en människa verkligen kan vara. 
 
Men de där människorna med enorm ämnesomsättning, finns de egentligen?
Jag kom att tänka på en nära killkompis jag har, han äter alltid godis och dessutom mycket mat. Men han är smal som en sticka. Det finns väl ändå människor som bara är så? Eller? 
 
Jag kan komma på fler personer jag vet. Men jag vet också att alla dem lider av det, de trivs inte med sina kroppar. Så varför ska jag vara avundsjuk?
 
Jag vill inte äta hur mycket som helst! Jag vill inte behöva äta hur mycket som helst för att inte tyna bort ;)
 
OCH jag vet inte säkert vad de äter när jag inte är med dem. Tro mig, det är inte personer som lider av någon ätstörning, jag har min super-radar igång alltid. Men samtidigt. Jag skulle aldrig "glömma" att äta. Vissa människor verkar göra det. Jag minns själv att jag kunde göra det som frisk. För att man höll på med något annat. Man blev inte sådär vrålhungrig. Man tänkte inte så mycket på mat varje dag. Inte så som jag gör nu.
 
För även om jag kan äta nästan vad jag vill och så vidare, så tänker jag mycket på tider och kost. Mer på att det ska var varierat och ungefär när så jag inte hinner bli superhungrig. Jag är övertygad om att jag gör min kropp en tjänst, men samtidigt hade det såklart varit skönt att inte tänka alls på det..?
 
Dessutom tror jag att allas kroppar signalerar hungerkänslor när vi behöver det. Det är först när man har ruckat på kroppens balans genom att äta för ensidigt/svälta sig/kräkas som det blir fel signaler, signaler man måste trotsa lite och tänka mer logiskt angående. Om man är sugen på sötsaker hela tiden; kanske missar man någon viktig del av kostcirkeln i den övriga maten? Jag vet att när jag började äta mer fett och protein minskade mina akuta sug. Och när jag började äta kolhydrater i större mängder försvann det där förlamande godissuget om kvällarna. Jag blir nöjd när jag äter söta saker idag. Jag är inte alltid sugen, även om jag var övertygad om att jag ville leva på godis tidigare. Vanlig mat kan vara helt fantastisk och något jag längtar efter.
 
SÅ skit i "naturligt smalt" och se över din egen kost!
Lyssna på DIN KROPP, inte ditt huvud eller någon annans idéer.

Matscheman är en bra start för att tillgodose brister. När man ha följt dem ett tag kan man själv börja känna egna signaler, som stämmer mer med kroppens verkliga näringsbehov. Man SKA inte vara sugen på godis hela tiden, det är inte helt normalt. Det kan alltid vara gott, såklart, men man går inte runt och tänker på choklad hela dagarna om ens kropp är i balans!
 
De där naturligt smala kompisarna då?
 
Strunta i det. Som ätstörd gör man sig alldeles för beroende av omgivningen och värderar sig själv efter helt fel grunder. Vaddå om någon är smalare än mig? Det skiter jag i. Faktiskt. Jag har varit jättesmal. Och jag trivdes inte alls med alla de uppoffringar jag var tvungen att göra. Det enda jag var, var just smal. Det fanns inte energi och tid till något annat. 
 
Nu trivs jag med min normalviktiga kropp, och jag är faktiskt riktigt lycklig. Inte alltid såklart. Men oftast. Innan var det jobbigt med alla de där smala människorna som kunde äta som hästar. Nu spelar det ingen roll. Jag måste leva mitt eget liv, med min egen kropp och min egen personlighet. Jag tänker aldrig mer ändra på mig för att gräset ibland ser grönare ut i någon annans hage. Och jag tänker inte vara avundsjuk på hur andra människor ser ut. Jag är jag. Mer eller mindre. Det enda mina "förändringar" har lett till är en livsfarlig sjukdom som har stulit många långa år från mig. 
 
Det är slut med det nu.
Men det var inte ens från början värt det. 
Det spelar ingen roll hur någon annan ser ut
för det är mig jag kommer se i spegeln varje morgon.
Och då ska jag fanimej le mot mig själv istället!

Kommentarer

Postat av: Kajsa

Publicerad 2012-12-14 17:52:29

Men om man äter regelbundet (fem gr per dag) och ändå fortsätter vara överviktig, hur gör man då? Jag vill ju vara normalviktig!

Svar: Fina Kajsa! Jag är INTE dietist, men jag tycker att fyra ostmackor låter lite för ensidigt. Att äta för ensidigt rubbar balansen i kroppen, man kan hamna i svältläge även som överviktig och må riktigt, riktigt dåligt. Kan du inte försöka ändra om lite, få in protein, lite frukt och grönsaker? Försök se din tallrik lite som en tom målarduk och dutta dit lite olika färger och nyanser! Regelbundenheten är super, det ska du inte ändra på! Stor kram
ungefaer.blogg.se

Postat av: beayourdreams.blogg.se

Publicerad 2012-12-14 18:31:35

Åh jag känner igen mig så himla mycket i det du skriver.. Förr om åren kunde jag också glömma äta, för att jag gjorde annat. "Nej men oj! Nu är klockan redan middag och jag har inte ätit mer än frukosten!" men jag blev aldrig hungrig liksom.. Men mesta utav mina dagar bestod ju utav ätande för att jag hade tråkigt. Öppnade kylskåpet flera ggr, tog mackor hit och dit; vilket ledde till min viktuppgång + allt tröstätande, men det skiter vi i.

Sen det här med "naturligt smal" - ja alltså, sånt har jag stört mig mycket på.. För jag VET att många glömmer äta, så kanske man ser hur de häller i sig godis men vad äter de sen om dagarna? Typ ingenting. Visst finns det människor med en skyjävlahög ämnesomsättning, men det är INTE många kan jag säga.. De jag känner lider, precis som dina kompisar. De kan ju inte gå upp i vikt hur de än gör.. Menmen, jag har försökt sluta kolla på folk som är väldigt smala. Jag är normalviktig, kanske lite i underkant.. Men det kan jag, tyvärr, inte se än.

Precis som du, när jag började äta mera proteiner, fett och kolhydrater så slutade mitt sug efter saker. Nu äter jag godis om jag är sugen på det; varför inte ta en chokladbit på kvällen om jag känner att jag vill? Endast ren njutning! Jag längtar dock till den dagen då jag slutar tänka på när jag ska äta, vad klockan är och så vidare. Men det kommer hända; för både dig och mig. Sinom tid. Kram på dig! <3

Svar: haha, fina fina du!JAG ser att du ser väldigt smal ut, men jag vet att DU vet att våra ögon angående oss själva inte är att lita på. Jag kan fortfarande inte alltid se en smal tjej i spegeln när jag ser mig själv, men jag påminner mig om att jag inte gjorde det när jag hade BMI 13 heller. Det är en stor del av sjukdomen och jag litar faktiskt mer på sambo eller mamma angående hur jag ser ut rent viktmässigt. Ibland klarnar bilden, oftast mer och mer nu, men det har krävts mycket tankearbete och en faktisk viktuppgång för det.

En dag är vi fria från alla tankarna också! Från klockor, ungefärliga scheman och allt annat. Fira att äta det vi är sugna på. Äta oss mätta utan någon tanke över det, mer än behag. Jag vet det <3
ungefaer.blogg.se

Postat av: sanna

Publicerad 2012-12-14 18:32:20

tack för dina underbara inlägg! kämpar mot anorexi sedan 10 år, och känner äntligen att jag börjar komma på rätt köl igen - det är så motiverande att fortsätta kämpa när man läser det du skriver eftersom det får mig att inse vad jag missar som sjuk och vad jag kan vinna när (inte om) jag blir frisk!

Svar: Åh, hej Sanna! Det finns inga "hopplösa" fall. I så fall hade jag inte levt nu. Tio år är ingenting av hela det långa liv vi människor lever nu för tiden, och du har verkligen ALLT att kämpa för! Ett riktigt liv. Riktig härlig lycka. Skratt i hela magen. Frihet!
Tänk på att du inte "missar" en massa saker, du har däremot mycket som VÄNTAR på dig här ute i livet :)
Kämpa på, och skriv gärna till mig om hur det går!
Stor kram
ungefaer.blogg.se

Postat av: TicTacToe

Publicerad 2012-12-14 18:51:52

Innan jag drabbades av en ätstörning var jag lika naiv som din kompis. Jag trodde att de som var supersmala var det naturligt. Beundrade dem utseendemässigt och ville vara likadan, började banta.

Men sedan när jag fick en ätstörning så kom det även fram t.ex. att de jag hade trott var smal naturligt egentligen hade en ätstörning och jag kände mig lurad som hade jämfört mig med dem. Skulle jag ha vetat att man blev sjuk av att bli så smal skulle jag inte bantat och idag är jag inte lika naiv.

Nu tror jag alltid på att supersmala har ngn form av ätstörning även om de inte har det.

Du är verkligen bra på att se vilka fördelar det har med att vara normalviktig för hur kul blir livet om det enda man är är att vara smal?! Nix, livet är till för att LEVA! :-D

Kämpa på och se allt det nya och positiva som kommit in i ditt liv! :)

Svar: Haha, naiv borde vara mitt mellannamn ibland (läs:ofta!)Innan jag blev sjuk åt jag vad jag ville, när jag ville. Godis var lika med heaven, gratis var godare än gott. Sedan kom de där tankarna och livet blev väldigt grått. Sedan ännu mörkare.

JAA, man är sååå misstänksam! Och med rätta tror jag ofta, SÅ många människor som fifflar med mat nu för tiden :( Jag blir alltid ledsen när jag tänker på det. Fina goa människor som bara borde njuta av livet!

Ja FUCK "bara smal", vi är för smarta och underbara för det!
I alla fall du <3
ungefaer.blogg.se

Postat av: annii

Publicerad 2012-12-14 19:50:52

du har kommit så jäkla långt, fin-emma!! galet imponerad och stolt (ja STOLT) över dig.1000 kramar (och du, väntar fortf på svarsmail ;))

Postat av: En mamma

Publicerad 2012-12-14 21:34:50

Din enorma livsenergi lyser och strålar genom all klok text du delar med dig av i din blogg. Jag hoppas och tror att du genom detta hjälper många andra med ätstörning att gå mot det friska och pigga.

Svar: mamma då! <3
ungefaer.blogg.se

Postat av: Linnéa

Publicerad 2012-12-14 22:16:42

DU ÄR SÅ BRA!
Åh herregud. Jag är glad att jag får ta del av lite av din klokhet genom din blogg!
Tack! ♥

SV: Hmm.. Jag försöker men jag kan erkänna att jag nog har dragit ner liite på maten idag. Det är lixom inte med flit. Det bara blir så..

Svar: DU är superbra!Kämpa på och låt mig läsa fler härliga inlägg :)
Att dra ner på maten ibland är dumt. Men det händer!!! Don't shoot yourself. Att ha en ätstörning innebär att man ständigt ska kriga med sig själv och hata hata hata. Så förlåt dig istället för lite små-missar, bli ett starkt team med din kropp istället. Ibland blir inte allt som man tänkt sig helt enkelt!
Stor kram, fina du <3
ungefaer.blogg.se

Postat av: Ceciliae

Publicerad 2012-12-15 10:13:07

Jag känner många som gör ALLT för att gå upp i vikt! Naturligt smala och äter så in i bomben. Och vet du? De är inte det minsta nöjda. De önskar att de hade tio kilo mer på kroppen.

Det gäller helt enkelt att acceptera sig själv precis som man är!

Du skriver fantastiska inlägg. Stor kram!

Svar: Nej, precis! Vi kommer nog aldrig vara 100% nöjda med HELA kroppen, alla delar. Inte våra personligheter heller. Men det ingår liksom i livet, dock ska jag arbeta med min personlighet istället för kropp. Kroppen ska bara underhållas så den håller så jävla länge som möjligt!Kram! <3
ungefaer.blogg.se

Postat av: sanna

Publicerad 2012-12-16 15:20:41

åh, tack för ditt fina svar! ska verkligen ta det till mig - att inte tänka på allt jag missar och har missat, utan istället tänka på allt som väntar på mig! och kämpa på du med, som du säger så finns det inga "hopplösa" fall :) stor kram tillbaka!

Svar: Haha, du det finns fina kardemummabullar här i Lund också, och vet du det bästa? De bakar nya varje dag. Det kommer alltså alltid finnas en nybakad himmelsk bulle redo för dig när du känner att du behöver en ;) Försök applicera den tanken på resten av livet, saker händer av en anledning (intalar alltid jag mig!). Hopplösa fall fnyser jag högt åt! Och bättre sent än aldrig, eller hur?
Stor varm kram!
ungefaer.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela